Minister weg na schandaal

Onder zware publieke druk is gisteren de Hongaarse minister van Transport, László Nógrádi, afgetreden wegens het veroorzaken van een verkeersongeluk, negen dagen geleden. Toen gaf de minister, die laat was voor een ceremoniële verplichting, zijn chauffeur opdracht zich niet te houden aan de snelheidsbeperking. De ministeriële auto reed 150 kilometer per uur op een stuk weg waar slechts 60 mocht worden gereden toen hij inreed op een andere auto. De chauffeur van die auto kwam om; zijn verloofde ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. De minister zelf liep een gebroken arm en een hersenschudding op. Het ongeluk heeft in Hongarije veel ophef veroorzaakt. Inmiddels is het aantal functionarissen dat het recht heeft met sirene of zwaailicht (en veel te hard) te rijden, naar aanleiding van die ophef verminderd.