Kabelexploitant NTL wil Casema

Het Brits-Amerikaanse kabelbedrijf NTL is dichtbij de overname van de Nederlandse concurrent Casema. Volgens een bron die goed op de hoogte is van de onderhandelingen is met de overname een bedrag gemoeid van tussen vier en zes miljard gulden.

NTL, de grootste kabelexploitant van Groot-Brittannië, heeft al langer interesse in de Nederlandse kabelmarkt. Met de overname zou het in een keer een marktaandeel van 21 procent binnenhalen. Casema is met 1,3 miljoen abonnees in de omgeving van Utrecht, Breda en Den Haag het op twee na grootste kabelbedrijf van Nederland, na UPC (regio Amsterdam en Oost-Nederland) en het kabelnet van Essent (Noord-Nederland). Een woordvoerder van Casema geeft geen commentaar.

Casema werd in 1997 voor 1,7 miljard gulden gekocht door France Telecom. Dat bedrijf heeft ook een minderheidsbelang in NTL, de nieuwe eigenaar. Naar verluidt wordt het Nederlandse kabelbedrijf verkocht omdat France Telecom, tevens eigenaar van de aanbieder van mobiele telefonie Dutchtone, zich voortaan hoofdzakelijk op mobiele telefonie wil gaan richten. De activiteiten op het vaste net zullen zoveel mogelijk worden afgestoten. Dat zou de uitkomst zijn van een stammenstrijd in de top van het Franse bedrijf.

De overnameprijs is gebaseerd op het aantal abonnees van Casema. In de kabelmarkt wordt bij overnames of privatiseringen van gemeentelijke kabelbedrijven op dit moment tussen de 3.000 en 4.000 gulden per abonnee betaald. De overname zal deels worden betaald in aandelen. France Telecom zou ook geïnteresseerd zijn in de belangen van NTL in de Britse aanbieder van mobiele telefonie Orange. France Telecom kocht het grootste deel van Orange in mei voor 95 miljard gulden.

Kenners verwachten dat NTL, dat in de afgelopen achttien maanden al elf overnames deed, ook geïnteresseerd zal zijn in de gemeentelijke kabelbedrijven van Aalsmeer en Oudshoorn, omdat deze netwerken grenzen aan dat van Casema. NTL zou ook nog steeds geïnteresseerd zijn in het kabelnet van Essent.