Italië haalt 877 illegalen van schip

De Italiaanse kustwacht heeft gisteravond voor de kust van Otranto in Zuid-Italië een in moeilijkheden verkerend vrachtschip met 877 illegale immigranten van zee gehaald. De meesten zijn volgens de politie Koerden uit Turkije.

De migranten, onder wie 136 kinderen en 87 vrouwen, zijn vanmorgen in de havenstad Otranto van boord gehaald en overgebracht naar opvangkampen in de provincies Bari en Lecce. Ze zouden voor hun overtocht 4.000 dollar per persoon hebben betaald.

Aan boord van het schip, dat Professor Kolesnikov heet, werd een dertigtal mannen gearresteerd. Zij behoorden tot de bemanning of waren betrokken bij de organisatie van de grootscheepse overtocht.

Het schip zou elf dagen geleden zijn vertrokken uit de Turkse havenstad Istanbul. Het raakte gisteren door slecht weer in de problemen. De kapitein van een passerende kotter sloeg alarm, waarop de kustwacht in actie kwam. Zij kreeg assistentie van een fregat van de Italiaanse marine dat in de buurt was. Mariniers gingen aan boord en namen het roer over. Twee vaartuigen van de kustwacht sleepten het schip vanmorgen vroeg naar de haven van Otranto.

Vier weken geleden hield de waterpolitie voor de kust van Otranto nog een schip met 464 illegale immigranten aan. Italië is een belangrijk doorvoerland voor de smokkel van migranten uit de Balkan, het Midden-Oosten en Noord-Afrika naar West-Europa. De meesten komen met vrachtschepen via de Middellandse Zee, maar de afgelopen tien maanden werden er ook meer dan 11.000 opgepakt aan de grens tussen Slovenië en Italië.