Internationaal

LONDEN

Het was vanochtend relatief rustig op de beurzen van Europa. Het wachten is op de uitslag van de verkiezingen in de Verenigde Staten en de reactie daarop van de Amerikaanse aandelenmarkten.

Toch kwam de voornaamste impuls voor de beurs van Londen uit de VS. Automatiseerder Cisco maakte na sluiting van de Nasdaq een flinke groei van zijn kwartaalwinst bekend. De daarop volgende informele handel leidde niet tot koerswinst. In reactie daarop daalden vanochtend in Londen de technologiewaarden. Glasvezelbedrijf Bookham was de grootste verliezer onder de grote Britse beursfondsen. Het aandeel verloor 4,8 procent.

De toonaangevende FTSE-100 index steeg desondanks licht, 0,3 procent naar 6.452 punten.

FRANKFURT

In Frankfurt zorgden de technologieaandelen voor een daling van de index. Het technologische concern Siemens leverde 2,8 procent in op 151,10 euro, halfgeleiderfabrikant Infineon verloor 1,6 procent op 52,90 euro. De DAX daalde vanochtend 1 procent en noteerde rond het middaguur 7.065 punten.

PARIJS

In Parijs hield ingenieurs- en transportmiddelenfabrikant Alstom, dat de resultaten over het eerste halfjaar presenteerde, de index overeind. Alstom steeg 4 procent naar 26,65 euro. De CAC-40 steeg met een half procent naar 6.355 punten.

TOKIO

De beurs van Tokio kon de grote winst van gisteren niet vasthouden. De index moest een klein verlies incasseren, en sloot 0,2 procent lager op 15.340 punten. De beleggers hadden een voorkeur voor technologiefondsen zoals chipfabrikanten, ondanks de daling van de Nasdaq. Aandelen uit de `oude economie' moesten een deel van hun stijging van gisteren prijsgeven.

NEW YORK

De index van de dertig grootste traditionele fondsen, de Dow Jones, klom gisteren met 1,5 procent naar 10.977 punten, terwijl de Nasdaqindex inleverde. Deze graadmeter van de technologiefondsen daalde met 1 procent naar 3.416 punten. ,,Ik denk niet dat beleggers van zins zijn de aandelenmarkt te verlaten, ze stappen alleen over van hele risicovolle beleggingen naar wat meer conservatieve fondsen,'' verklaarde S. Nabi van zakenbank Credit Suisse de situatie tegenover persbureau Reuters. Na het sluiten van de markt maakte Cisco Systems, het bedrijf met de grootste marktkapitalisatie op de Amerikaanse beurzen na General Electric, de resultaten over het derde kwartaal bekend. De winst van de leverancier voor netwerken voor internet steeg met 67 procent tot 1,36 miljard dollar.