`Gore is voor milieu en abortus'

Vrouwen kunnen de doorslag geven bij de Amerikaanse presidents- verkiezingen. Twee Amerikaanse vrouwen in Nederland, Republikein en Democraat, over Gore en Bush.

Lynn Horowitz (54): ,,Ik ben een Democraat in hart en nieren, heb in 1962 zelfs voor John F. Kennedy gewerkt. Toen ik naar de verkiezingsdebatten keek, wist ik het weer zeker: het gaat alleen maar om de eerste indruk die de kandidaten achterlaten. Zelfs mijn hoogopgeleide vriendinnen in Amerika kijken alleen nog maar hoe iemand zich handhaaft. Niemand luistert meer naar politici.

,,Niet dat Bush op zijn beurt naar de mensen luistert, trouwens. Het maakt de Republikeinen helemaal niet uit hoe het met de mensen gaat. Zijn oplossing voor criminaliteit is nog steeds de gevangenis. Voor arme mensen zijn ze vreselijk en ze zijn kortzichtig als het om milieu gaat. They don't care a damn. Alleen geld maakt uit voor de Republikeinen. ,,Meer, meer, meer'', zeggen ze.

,,Dat Gore zei het internet uitgevonden te hebben, was niet zo slim. Hij heeft het internet alleen maar een duwtje in de goede richting gegeven. Hiermee heeft hij een grote fout gemaakt – net zoals iedereen wel eens doet. Kijk maar naar onze lieve Bush, die maakt er zelf ook heel wat. Ik denk dat hij een soort dyslexie heeft. Door deze tekortkoming vertrouwen mensen hem minder. Iedereen is menselijk, denk ik dan. Maar hier gaat het wel even om de world leader. En Bush kan dat niet aan; hij is zeker boven zijn kunnen bezig.

,,Als Clinton niet het stomste ding van zijn leven had gedaan, stond hij nu bekend om zijn verdiensten voor de economie en het vredesproces in het Midden-Oosten. Hij heeft wel Arafat en Rabin bij elkaar gebracht! Dat is enorm, maar telkens komt Monica Lewinsky om de hoek kijken. Gewoon een kwestie van te veel testosteron bij Clinton. Als Gore zich daar maar wat verder tegen afgezet had, dan was hij minder `Mr. Good Guy' geweest.

,,De volgende president mag drie nieuwe rechters in het Hooggerechtshof benoemen. Met het oog op de abortusdiscussie is dat erg belangrijk. Gore is pro-choice, Bush meer conservatief. En de vrouwen die misschien wel voor Bush stemmen, maar voor abortus zijn, maakt het niet uit. Die hebben genoeg geld, en gaan voor een ingreep gewoon naar een chique privé-kliniek.''

    • Freek Staps