GORDON PIEP RAMSAY

De viezewoordenwegpiep-afdeling van de Britse televisie had de handen vol aan het weghalen van 4-letter woorden en vloeken bij de kookprogramma's van Gordon Ramsay, die onlangs in Nederland was om de Nederlandse vertaling van zijn laatste kookboek te presenteren. Ramsay is een ideale televisiekok: hij heeft talent, een flinke dosis good looks, een scheut arrogantie (,,Ainsley Harriott weet minder van koken dan ik vergeten ben'') en een overdosis persoonlijkheid. Wat op Engelse scholen verboden is – bullying – is in de keuken van Ramsay standaard. Op de vraag aan een van Ramsay's Franse obers waarom er in zijn restaurant zoveel Fransen werken is het antwoord: ,,Because, you know, only we understand Gordon, we know `ow to 'andle him, we know 'ow to take ze sheet.'' Toen Gordon Ramsay nog in het Londense restaurant Aubergine werkte gunden de critici hem al een derde Michelin ster. Ramsay vertrok met het personeel bij Aubergine en begon voor zichzelf. (Gordon Ramsay, 68 Royal Hospital Road, London, SW3). Het volgende recept is uit zijn Aubergine-tijd. Een variatie op de salade Niçoise. Een lunchgerecht voor 2 personen. Bereiding: Snijd de ontvelde tomaten in partjes. Bestrooi de tonijn en de doormidden gesneden aardappels met zout en peper. Verhit olijfolie in een koekenpan. Leg zodra de olie zeer heet is de aardappels eerst met de platte kant naar beneden in de olie. Bak ze ongeveer een minuut en schud ze om. Schep ze zodra ze bruin kleuren uit de pan. Maak de pan schoon met keukenpapier (Ramsay gebruikt een theedoek). Giet opnieuw olie in de pan en bak de tonijnfilets aan beide kanten licht bruin. Bak ze niet door en door gaar. Schep ze uit de pan en bestrijk ze met vinaigrette. Leg op elk bord een hoopje slabladen, voorzien van een beetje vinaigrette. Leg hier eerst wat bonen en olijven op, die worden toegedekt met de tonijnfilet. Drapeer naast Ramsay's torentje gepelde en gehalveerde kwarteleitjes, stukjes aardappel en tomaat. Giet er vinaigrette en balsamico-azijn over. Een toefje kervel is toegestaan.

    • Anne Scheepmaker