`George W. is slim genoeg'

Vrouwen kunnen de doorslag geven bij de Amerikaanse presidents- verkiezingen. Twee Amerikaanse vrouwen in Nederland, Republikein en Democraat, over Gore en Bush.

Nancy Koster-Tschirhart (50), ex-voorzitter van de American Women's Club of Amsterdam: ,,Bush is een winner. Eerst heeft hij zich als zakenman bewezen, daarna werd hij ook nog eens succesvol gouverneur van Texas.

Volgens Gore moet Amerika Clinton dankbaar zijn voor zijn verdiensten, maar economische voorspoed ontstaat niet van de een op de andere dag. De huidige hoogconjunctuur werd ingeluid door Reagans beleid, dat later door Bush overgenomen werd. Clinton heeft zelf ook veel Republikeinse ideeën succesvol gebruikt. Welke dat zijn, weet ik niet zo een, twee, drie.

,,George W. Bush is misschien wel de zoon van zijn vader de president, maar hij heeft zich al die jaren wel zelf kunnen bewijzen. Als hij als politicus in Texas slecht had gepresteerd, was hij nu niet de Republikeinse kandidaat geweest. Zoon van een president zijn is niet zijn enige claim to fame. Nee, George W. Bush is slim genoeg. Omdat hij zich weleens verspreekt en een foutje maakt, zou hij dat niet zijn? Ach, Wim Kok kende vast ook niet alle wereldleiders uit zijn hoofd voordat hij minister-president werd. Bush verzamelt gewoon goede mensen om zich heen, en wordt daar zelf beter van.

,,Maar of hij weet waar Nederland ligt, weet ik niet. Zijn verre, verre voorouders kwamen volgens mij in 1609 met de Mayflower uit Leiden naar de Verenigde Staten. Dat Bush het oneens is met Gore die maar overal ter wereld troepen heen wil sturen, snap ik wel. Je hoeft niet overal je neus in te steken. Als het over abortus gaat, ben ik het niet helemaal met Bush eens. Ik ben pro-choice, ik vind dat vrouwen zelf mogen kiezen of ze abortus willen.

,,De rol van vrouwen in deze verkiezingen was enorm. Dat zie je trouwens in de hele Amerikaanse politiek: er komen steeds meer vrouwen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. In de verkiezingen werden vrouwen gebruikt om warmte en zachtheid aan de kandidaat mee te geven. Kijk maar naar die overdreven lange kus die Gore aan zijn vrouw Tipper gaf. Wat een onzin was dat! Gore komt saai over en moest dit daarom wel doen. Deze kus was niet voor Tipper, maar voor de media en het publiek bestemd.''

    • Freek Staps