Dwangverpleging en 14 jaar voor ex-tbs'er

De Groningse rechtbank heeft Dirk de V. (50) uit Assen maandag veroordeeld tot veertien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging wegens doodslag op Tjirk van Wijk (27).

De V. stak 16 oktober 1999 samen met een andere man Van Wijk in zijn eigen huis in Groningen met vijftig messteken dood. De 53-jarige mededader H.H. kreeg van dezelfde rechtbank eerder twaalf jaar opgelegd.

Het openbaar ministerie had levenslang geëist, maar omdat de rechtbank moord niet bewezen acht kon daarvan geen sprake zijn. Op doodslag staat een maximum straf van 15 jaar cel.

Nabestaanden van Tjirk van Wijk hebben aangekondigd een civiele procedure te beginnen tegen onder meer het Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs (CAD), het ministerie van Justitie, het OM en de therapeut van De V.. Zij achten deze instanties en de therapeut medeverantwoordelijk voor de dood van Van Wijk.

Na een verblijf van acht jaar in gevangenissen was De V. net enkele maanden vrij, toen hij Van Wijk om het leven bracht. In 1976 kreeg hij zijn eerste tbs opgelegd, nadat hij iemand had gedood. Eind 1996 pleegde hij tijdens een proefverlof uit de Van Mesdagkliniek een gewelddadige overval en kreeg hij opnieuw tbs. Tbs-klinieken weigerden De V. evenwel op te nemen, omdat hij onbehandelbaar zou zijn. Hij bleef onder zwaar regime in de cel.

Tegen uitdrukkelijk advies van deskundigen in besloot de rechtbank in Amsterdam in juli 1999 dat De V. zelfstandig mocht gaan wonen. Volgens zijn advocaat hebben zowel het OM als het CAD en de door de rechtbank aangestelde psychotherapeut die De V. moest begeleiden, ernstig gefaald. Zo kondigde De V. bij zijn therapeut aan dat hij iemand ging vermoorden. Bij het CAD was bekend dat hij weer dronk en drugs gebruikte. In de rechtszaal noemde De V. de resocialisatie ,,een maffe zet'.

Dirk de V.

Het artikel Dwangverpleging en 14 jaar voor ex-tbs'er (in de krant van dinsdag 7 november, pagina 3) wekt de indruk dat de Amsterdamse rechtbank in 1999 tegen het advies van getuige-deskundigen besloot dat Dirk de V. zelfstandig mocht gaan wonen. De rechtbank wijst er op dat dit oordeel conform het advies was. Kritiek van andere deskundigen kwam pas op een later tijdstip.