CDU houdt vast aan begrip `Leitkultur'

De Duitse oppositiepartij CDU houdt in het debat over immigratie toch vast aan het omstreden begrip Leitkultur, modelcultuur.

Het bestuur van de christen-democratische partij keurde gisteren in Berlijn een discussiestuk goed waarin het woord `Leitkultur' weer opduikt. Weliswaar wordt in het stuk niet meer over ,,Deutsche Leitkultur'' gesproken, maar over bepaalde ,,waarden die als Leitkultur in Duitsland kunnen worden beschouwd''. Opmerkelijk is ook dat in het stuk Duitsland als immigratieland wordt beschouwd. Daarmee neemt de partij afstand van de oude stelregel uit de tijd van ex-partijvoorzitter Helmut Kohl dat ,,Duitsland geen immigratieland'' is.

Minister-president Peter Müller van Saarland, voorzitter van de immigratiecommissie in de CDU en een van de opstellers van het discussiestuk, wilde het begrip modelcultuur er niet in hebben. Ook Paul Spiegel, voorzitter van de joodse gemeenschap, had de partij gevraagd het aanstootgevende woord `Leitkultur' niet meer te gebruiken.

Het woord Leitkultur moest alleen al daarom in het discussiestuk staan, omdat de ,,anderen zich er zo heerlijk over opwinden'', zei partijvoorzitter Merkel gisteren in Berlijn. ,,Als we het geschrapt hadden, zou iedereen kunnen denken dat we een slecht geweten hadden.'' Zij maakte, met de scherpere toon die de CDU wil aanslaan, impliciet duidelijk dat de campagne om de verkiezingen in 2002 begonnen is.