Britse regering verlaagt accijnzen brandstof niet

De Britse regering zal de brandstofaccijnzen niet verlagen. Minister Gordon Brown (Financiën) noemde gisteren de door boeren en vrachtrijders geëiste verlaging met 26 pence per gallon (circa 22 cent per liter) ,,onverantwoord'', omdat daardoor de rente zou stijgen.

Morgenmiddag maakt Brown in het Lagerhuis een aantal tussentijdse begrotingswijzigingen bekend in zijn jaarlijkse pre-Budget statement. De demonstranten die in september het land bijna verlamden door zes dagen brandstofdepots te blokkeren hebben met nieuwe acties gedreigd als Brown ze dan niet tegemoet komt. Ze zeggen brede steun te hebben van Britse consumenten, maar uit opiniepeilingen blijkt dat die minder hoog is dan twee maanden geleden en dat veel Britten de aangekondigde blokkades van voedseldepots en vliegvelden onacceptabel vinden.

Op het jaarcongres in Birmingham van de Confederation of British Industry (CBI), een werkgeverskoepel, liep Brown op zijn toespraak van morgen vooruit door te zeggen dat een accijnsverlaging de economische stabiliteit op de lange termijn bedreigt. Accijnsverlaging zou onmiddellijk gevolgd worden door een rentestijging die ten koste zou gaan van gewone Britten met een hypotheek, van bedrijven en van pensioengerechtigden, aldus Brown.

Aangenomen wordt dat hij morgen een wig wil drijven tussen vrachtrijders en gewone consumenten, onder meer door de AOW te verhogen met een bedrag van tussen de 8 en 10 pond (37 gulden) per week en door een reeks belastingvoordelen voor bedrijven en burgers, waaronder een beperking van de overdrachtbelasting bij het kopen van een huis.

Brown zou gematigde vrachtrijders en hun organisaties willen losweken van hun onverzettelijker collega's door ze tegemoet te komen met een verlaging van de wegenbelasting. De `wortel' die Brown morgen zal voorhouden, gaat vergezeld van de `stok' waarmee minister van Binnenlandse Zaken, Jack Straw, sinds een week zwaait. Hij beloofde hard politieoptreden tegen nieuwe blokkades. De leider van de vorige protesten, de Welshe boer Brynle Williams, zei gisteren al te streven naar een ,,zinnige en vriendschappelijke oplossing''.

De Financial Times schrijft vanochtend dat Brown evenmin zal tornen aan het belastingregime voor oliemaatschappijen, die de afgelopen maanden enorme winststijgingen hebben geboekt door het stijgen van de olieprijzen op de wereldmarkt.

Na de bekendmaking van Shell, vorige week, de laatste drie maanden 80 procent meer winst te hebben geboekt, gingen stemmen op om die hoger te belasten om de Britse consument te kunnen steunen.De bronbelasting die Londen heft op Noordzee-olie is twee jaar geleden bevroren en dat blijft zo tot de komende begroting in maart volgend jaar, aldus de FT.

    • Hans Steketee