BEROEP REGISSEUR

Filmregisseur Eddy Terstall (Hufters & hofdames, Rent-a-friend) begon op zijn achttiende als koffiejongen bij een reclamebureau en regisseerde jaren later zelf de Van Nelle-reclame met Lee Towers. Terstall (1964) heeft de meeste van zijn films voor een habbekrats gemaakt, maar als commercialregisseur heeft hij een budget van maar liefst twee ton tot zijn beschikking. ,,Een reclamefilmer kan dertig keer zoveel geld besteden als een filmregisseur. Een commercialregisseur trekt een sprint op supersnelle Nikes, een speelfilmmaker loopt een marathon op klompen.''

Terstall regisseerde onder andere spotjes voor KPN, Rivella, Peugot en de PvdA. Het meest geslaagd vindt hij zijn spot voor PCGM, waarin de verzorger van een groepje gehandicapten bij een tramhalte van Artis de besmeurde wang van een wachtende man afveegt. ,,Deze vind ik bijna poëtisch. Ook al heb je als regisseur geen invloed op het scenario, ik kies altijd de commercials uit die bij mijn stijl passen: ik ga intuïtief te werk, film niet strak, bombastisch of hoogdravend, en ik zet de acteurs centraal, vaak met een knipoog. Het filmen van een snelle auto is niet mijn ding, en verder zou ik nooit een commercial maken over oorlogsspeelgoed of voor Shell, maar voor de rest keur ik geen opdrachtgever principieel af.''

,,Wat je leert van het reclamefilmen is het beknopt en efficiënt vertellen. Een scène die vijftig seconden duurt, kun je vaak net zo goed in twintig seconden vertellen. Een spotje maken is vergelijkbaar met het schieten van één filmscène. De reclamefilmer zit daarbij in de luxe positie dat hij een shot wel vijftien keer kan overdoen.''

,,De klant kan soms lastig doen, en iets zelfdestructiefs hebben. Ze weten wat ze willen, maar soms niet hoe, en moeten ervan overtuigd worden dat het beter voor hen is dat een scène op een andere manier gedraaid wordt.'' Film blijft voor Terstall echter het allerbelangrijkste; binnenkort begint hij aan de opnames van Die belangwekkende documentaire over overspel gemaakt door een vrouw.

(Tekst Mariska Graveland, foto Rufus de Vries)

    • Mariska Graveland