België wil import Nederlandse hasj

België wil vanaf volgend jaar cannabis gaan importeren uit Nederland. De hasj en marihuana zijn bedoeld voor een beperkt aantal patiënten met chronische pijn die deelnemen in proefprojecten.

Een woordvoerder van het Belgische ministerie van Volksgezondheid bevestigt de interesse in legaal gekweekte cannabis voor medisch gebruik. ,,Wij zoeken naar openingen in het debat. Wij kunnen zelf cannabis gaan kweken voor medisch gebruik, maar om dat mogelijk te maken is een wetswijziging en een lange procedure nodig. Vandaar dat wij cannabis willen importeren. Toen moesten wij direct denken aan Nederland en hebben wij contact gezocht met het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid.''

In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn `regeringsbureaus' waar legaal cannabis gekweekt wordt. Nederland importeerde uit deze landen marihuana voor medisch onderzoek.

In september 1998 kondigde minister Borst (Volksgezondheid) de oprichting van Nederlands Bureau Medicinale Cannabis aan. Borst wilde bovendien toestemming voor een wietplantage onder toezicht van haar ministerie. De gekweekte hennep zou worden gebruikt door patiënten met aids, multiple sclerose of kanker. Half december zal Borst de Tweede Kamer inlichtingen over de verdere implementatie van deze plannen.

Met België worden ,,oriënterende gesprekken'' gevoerd, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

Het proefproject in België gaat volgens de planning begin volgend jaar van start. Bij gebleken succes zal de Belgische minister Aelvoet het parlement voorstellen cannabis op grotere schaal en op permanente basis te verspreiden onder chronische patiënten.