Belegger doet telecomsector in uitverkoop

De markt reageerde vanochtend teleurgesteld op de kwartaalcijfers van Versatel. Het aandeel daalde direct na de opening van de beurs bijna 14 procent in waarde. Andere telecombedrijven leverden eveneens in.

Later in de ochtend wist Versatel zich deels te herstellen van de terugval. Rond het middaguur noteerde het fonds 21,80 euro, een verlies van 6,1 procent.

Volgens analist Philip Scholte van Van der Hoop Effectenbank was de aanvankelijke daling van het aandeel het gevolg van een schrikreactie. Toen de beleggers het persbericht hadden gelezen, kwam de markt weer enigszins bij zinnen. Scholte: ,,Achter de schuldbewuste toon over het mislukken van Sonne gaan een aantal positieve elementen verscholen. Zo is het aantal bedrijven dat op het eigen netwerk van Versatel is aangesloten flink gestegen, en is de brutomarge als gevolg daarvan toegenomen van 26 naar 30 procent.''

Het verlies van Versatel in het derde kwartaal kwam uit op 163 miljoen euro. Het bedrijf moest een eenmalige last nemen voor het stopzetten van Sonne, een project van Versatel in Duitsland waarbij klanten tegen een vast tarief onbeperkt konden internetten. Dat avontuur heeft het telecombedrijf 18 miljoen euro gekost.

Versatel biedt bedrijven telefonie- en internetdiensten via een eigen netwerk, maar is in veel gevallen nog aangewezen op het netwerk van derden, vaak de voormalige staatstelefoniebedrijven in Europa. Het telecomverkeer dat over het eigen netwerk wordt geleid steeg van 45 procent van de omzet in het tweede kwartaal naar 51 procent in het derde. Versatel was niet het enige telecomfonds dat in de verdrukking zat. KPN, dat gisteren nog een aardig winstje boekte, liet vanochtend 4,6 procent liggen op 21,14 euro. UPC, dat ook een deel van zijn omzet uit telefonie behaalt, verloor 4,1 procent op 20,85 euro. KPN-dochter KPNQwest daalde 4,3 procent naar 28,15 euro.

De telecomfondsen trokken, samen met de technologieaandelen, de AEX vanochtend naar beneden. De beursgraadmeter noteerde rondom het middaguur 686,19 punten, 0,6 procent onder het slot van gisteren.

Uitzendbureau Vedior, net als versatel een Midkapfonds, bracht vanochtend eveneens cijfers over het derde kwartaal naar buiten. De lichte winststijging bracht beleggers nauwelijks in beweging. Vroeg in de middag noteerde het aandeel 14,80 euro, nog geen tiende procent lager dan het slot van gisteren.

Ook Midkapper Hunter Douglas, fabrikant van onder andere Luxaflex, maakte vanochtend een winststijging bekend. Voor Hunter Douglas betekende de winst van 91 miljoen euro een record, maar de beleggers reageerden niet erg enthousiast. Het aandeel leverde een kwart procent in op 33 euro precies. De twee fondsen maakten deelden in de algemene malaise onder de middelgrote fondsen. Van de 24 fondsen in de Midkapindex daalden er vanochtend 16.