AC Milan ontkent premie Barcelona

FC Barcelona zou alle 26 voetballers van AC Milan twee ton betalen als hun ploeg morgenavond Leeds United verslaat. Dit meldt de Catalaanse krant Sport. Angel Fernandez, de vice-voorzitter van Barcelona, zou zich op persoonlijke titel garant hebben gesteld voor een totale premie van 400 miljoen pesetas, ruim 5,2 miljoen gulden. AC Milan ontkent dat Barcelona een premie in het vooruitzicht heeft gesteld.

Barcelona heeft plaatsing voor de tweede ronde van de Champions League niet in eigen hand. Alleen bij een zege van het reeds geplaatste Milan gaat Barcelona verder mits het in eigen huis Besiktas verslaat. José Mari, de Spaanse aanvaller van AC Milan, verklaarde tegenover Sport de premie te billijken. ,,Ik vind er niets illegaals aan. Als Gaspart (de voorzitter van Barcelona, red.) er geld voor over heeft om ons te stimuleren, willen we dat graag aannemen'', aldus José Mari. Een dag later relativeerde de aanvaller zijn uitspraken. ,,Ik heb nog geen cent gezien'' zei hij, lachend.

Vice-president van AC Milan, Adriano Galliani, ontkent dat Barcelona zijn club geld in het vooruitzicht heeft gesteld. ,,Geen enkele leider van Barcelona heeft ook maar iemand binnen Milan een winstpremie aangeboden'', verklaart Galliani vandaag in de Italiaanse krant La Coriere della Sera. Ook Barcelona-voorzitter Gaspart heeft in Sport de aantijgingen tegengesproken.

De Europese voetbalbond UEFA kan `passieve omkoping' niet bestraffen. ,,De UEFA kan geen enkele voetbalclub verbieden om een andere club geld te geven voor een overwinning'', zegt een woordvoerder. De UEFA kan een voetbalclub wel schorsen als het een andere club heeft betaald om een wedstrijd te verliezen. Volgens Spaanse kranten bezondigen veel clubs zich aan het uitreiken van primas a terceron (premies op persoonlijke titel) en maletines (koffertjes met geld).

Barcelona werd in 1992 ook al in verband gebracht met omkooppraktijken. In de laatste wedstrijd van het seizoen behaalde de club het landskampioenschap, dankzij de nederlaag die Tenerife leed tegen Real Madrid. Spelers van Tenerife meldden een week na het duel 21 miljoen pesetas (500.000 gulden) van een afgezant van Barcelona te hebben geïnd. De strafcommissie van de Spaanse voetbalbond stelde een onderzoek in, maar tot een vervolging van Barcelona is het nooit gekomen.