Witte Haai doodt zwemmer bij Perth

Elke ochtend vroeg verzamelden ze zich op het Cottesloe strand bij de West-Australische stad Perth voor een gezamenlijke zwempartij. Ze noemden zichzelf `The Pod' – een `school' zwemmers die na hun sportieve inspanningen gewoon naar hun werk gingen. Maar vanochtend kwam een wreed einde aan hun dagelijkse training, toen plotseling een haai opdook en het zeewater rood kleurde. De meeste zwemmers wisten ongedeerd te ontkomen; één, een zakenman, werd gegrepen en gedood. Een ander raakte gewond aan zijn voet, maar niet ernstig.

Geheel onverwachts kwam de aanval niet. Vorige maand nog werden badgasten gewaarschuwd voorzichtig te zijn omdat er voor de kust van Perth twee haaien waren gesignaleerd, waaronder een Grote Witte Haai, de Carcharodon carcharias die ook de hoofdrol speelde in de film Jaws. Toeschouwers op het strand zagen vanochtend hoe de zwemmers plotseling in paniek raakten en begonnen te schreeuwen toen het dier opdook en een van hen aanviel. Na enkele ogenblikken verdween de haai met in zijn bek het afgerukte been van de omgekomen zwemmer. ,,Vanaf het balkon zag ik deze grote haai. Het was echt een groot exemplaar. Er was een heleboel bloed en het dier verscheurde de man', vertelde de eigenaar van een strandcafé. ,,Dit is iets wat je liever niet ziet.'

Onmiddellijk werd met helicopters, een vliegtuig en vijf boten een zoektocht ingezet naar de haai. Drie uur later werd dichtbij het Cottesloe strand een haai van meer dan drie meter lang gesignaleerd, vermoedelijk het dier dat eerder aanviel. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Visserij wordt geprobeerd de haai naar open zee te verjagen. Het doden van het dier is niet de eerste optie, want de Grote Witte Haai staat op de lijst van beschermde diersoorten. Net als de krokodil, ook al zo'n dier waarover in Australië angstaanjagende en daardoor ook betoverende verhalen worden verteld. Net als haaien mochten krokodillen vroeger worden gedood. Nu niet meer. Zelfs exemplaren die mensen hebben aangevallen worden, als dat lukt, gevangen genomen en overgebracht naar reservaten.