Willem II verlost Ajax van trauma

Na bijna een jaar ontmoette Ajax gisteravond eindelijk een tegenstander die zwak genoeg speelde om op eigen veld van de Amsterdamse ploeg te verliezen. Willem II had de twijfelachtige eer om Ajax van een trauma af te helpen: 0-1. Het was voor het eerst sinds 28 november 1999 (AZ-Ajax 1-2) dat Ajax in de competitie weer een uitwedstrijd won.

Trainer Co Adriaanse is derhalve verlost van een erfenis waarmee zijn voorgangers Jan Wouters en Hans Westerhof hem hadden opgezadeld. Hoewel het weinig scheelde of Willem II had de psychische last gewoon verlengd. In tegenstelling tot wat Adriaanse achteraf beweerde, kregen de Tilburgers in de tweede helft de beste kansen om een doelpunt te maken. Drie minuten voor tijd bijvoorbeeld leek invaller Sanou de bal onder de lat te schieten, maar doelman Grim redde miraculeus. Zoals hij in de tweede helft vaker goed ingreep. Adriaanse: ,,Na de ervaringen van dit seizoen zat ik op de gelijkmaker te wachten. Maar Grim maakte zich langer dan lang.'' Waarna er een Freudiaanse verspreking vervolgde. Adriaanse rondde zijn analyse af door de wedstrijd in 1-1 te laten eindigen.

Wat al te nadrukkelijk kreeg linksback Tom Sier veel lof toegezwaaid van Adriaanse. Dat hij speelde was al opmerkelijk genoeg. Sier behoort tot de verschoppelingen van `kleedkamer 2'. Net als Dani, Hoekstra, Van Halst en Babangida kreeg de Volendammer in april van dit jaar van Adriaanse te horen dat zijn aanwezigheid bij Ajax niet meer op prijs werd gesteld. Het vijftal moest zich vanaf het begin dit seizoen omkleden in een aparte kleedkamer. Hoekstra (FC Groningen) en Van Halst (Fortuna) hebben inmiddels een andere club gevonden. Was de lofzang van Adriaanse een poging om de 31jarige verdediger, die mede door blessures slechts 25 wedstrijden in de Amsterdamse hoofdmacht uitkwam, in de etalage te zetten? Voorlopig raakt Ajax hem aan de straatstenen niet kwijt.

Sier trof het gisteravond dat zijn tegenstander Ceesay een absolute off-day had. De vergeten back gaf zijn tegenstander veel ruimte, maar de Willem II-aanvaller uit Gambia deed er niets mee. Pas in het laatste kwartier, toen Ceesay geblesseerd was afgevoerd en Sanou zijn plaats innam, kwam er gevaar van de rechterflank en bleek hoe matig aan die kant werd verdedigd. Adriaanse echter: ,,Sier heeft ongelooflijk goed gespeeld. Hij hield zich heel makkelijk staande.''

Zelfs als Adriaanse rekening hield met Siers gebrek aan wedstrijdritme op eredivisieniveau was dit een boude bewering. De kwetsbare Volendammer had sinds 7 maart 1999 (tegen FC Utrecht) geen wedstrijd meer gespeeld in het eerste. Door het wegvallen van Chivu (lies) en Vierklau (rug) was Adriaanse nu genoodzaakt een beroep op hem te doen. Het was al gewaagd dat De Cler centraal in de defensie speelde, maar de Leidenaar kweet zich na een slordig begin best goed van zijn taak.

Voor Sier kwam de mededeling dat hij weer eens mocht spelen als een donderslag bij heldere hemel. ,,Hij was even de Volendammer die verrast naar Marken keek'', aldus Adriaanse. ,,Nu is hij de enige speler uit kleedkamer 2 die dit weekeinde heeft gewonnen.''

Hoekstra en Van Halst verloren immers met hun nieuwe werkgevers. Adriaanse vond dat Sier eigenlijk niet met deze lotgenoten is te vergelijken. ,,Hij heeft door blessures te weinig tijd gehad om zich waar te maken. De mentale druk, die psychomatisch ging werken, zal ook een rol hebben gespeeld. Ik vond Tom bij Heerenveen altijd heel goed spelen. Het zegt genoeg dat buiten Ajax ook PSV hem drie jaar geleden graag wilde inlijven. Nu blijkt weer dat hij een prima voetballer is. Dat heeft hij ook in het tweede al een paar keer laten zien'', vervolgde Adriaanse zijn reclamespot voor Sier, die zelf kennelijk minder opgetogen was en razendsnel in de spelersbus stapte. Vervolgens bleek hij niet meer aanspreekbaar (,,ik zit nu te eten'').

De wegen van Adriaanse zijn vaak ondoorgrondelijk en met de regelmaat van de klok ook heel verrassend. Van der Meyde als rechtsback, zoals tegen PSV, bleek gisteren geen optie meer. De rechtsbuiten verving nu in de slotfase Machlas als centrumspits die aan de ketting lag bij Hill. Ikedia mocht het na zijn sterke optreden in Eindhoven weer proberen, maar dit keer had hij tegen een verdediger van een flink postuur aanzienlijk meer problemen dan Heintze die van zijn formaat is. Mariana schakelde de snelle dribbelaar volledig uit. Adriaanse: ,,De werkelijke oorzaak zijn echter privé-omstandigheden.''

Ajax won het duel tegen Willem II op het middenveld. Daar zorgden Winter, Van der Vaart en in mindere mate Galasek voor veel weerstand. Zij sneden de aanvoerlijnen van de Willem II-verdedigers af. Voor het doel van keeper de Vlieger was Ajax echter minder slagvaardig. De enige treffer van de wedstrijd kwam tot stand door een mislukt schot van Machlas. De Vlieger dacht waarschijnlijk dat de bal voorlangs zou gaan, maar de watervlugge Wamberto tikte de bal vanaf de achterlijn nog net in het doel.

Donderdag zal Ajax in de Arena minimaal twee keer moeten scoren om zich ten koste van Lausanne te plaatsen voor de volgende ronde van het UEFA-Cuptoernooi. Ook dan zal Adriaanse moeten goochelen met zijn opstelling. Wamberto is geschorst, Vierklau, Knopper, Grønkjaer en Witschge zullen zeer waarschijnlijk niet kunnen spelen. Achter de naam van Chivu staat een vraagteken, al was clubarts Bon gisteravond optimistisch over een tijdig herstel.

    • Erik Oudshoorn