Werelduurrecord Longo

Jeannie Longo (42) heeft gisteren in Mexico Stad het werelduurrecord met de `klassieke' fiets weer op haar naam gebracht. De veelvoudige wereldkampioene kwam tot een afstand van 44.767 kilometer. Dat was ruim een kilometer verder dan de oude topprestatie van de Australische Anna Wilson. Die kwam op 18 oktober tot 43 kilometer en 500 meter.

In 1996 zette Longo op 2.000 meter hoogte, eveneens in Mexico, een veel scherper werelduurrecord neer, met 48 kilometer en 159 meter. Dat deed de Française destijds op een aerodynamische fiets: dichte wielen en ossenkopstuur. De wereldwielrenunie UCI besloot dit jaar evenwel alleen nog records te erkennen die op `gewone' racefietsen met gespaakte wielen zijn gevestigd.

Daardoor werd het 22 jaar oude record van Keetie van Oosten-Hage uit Kloetinge weer van kracht (43.080 kilometer). Wilson verbeterde die prestatie vorige maand. Gisteren kwam het werelduurrecord voor de vijfde keer op naam van Longo.