Weer interventie van Europese Bank

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor de derde maal in één week op de valutamarkt ingegrepen om de euro te ondersteunen. Net als vrijdag hield de centrale bank van Amerika zich afzijdig.

Na de interventie vanochtend kwam de euro kort boven de 87 dollarcent uit. Rond één uur vanmiddag noteerde de munt 0,8677 dollar, tegen 0,8660 dollar afgelopen vrijdag, toen tweemaal een interventie op de valutamarkt werd gepleegd. Volgens De Nederlandsche Bank namen alle centrale banken van de eurolanden deel aan de massale aankoop van euro's .

Vrijdag verklaarde de ECB dat de twee interventies waren ingegeven door bezorgdheid over de gevolgen van de lage koers voor de economie. Vooral de gevolgen voor de prijsstabiliteit baren de bank zorgen omdat de lage koers van de euro kan leiden tot extra inflatie. Geïmporteerde goederen, bijvoorbeeld uit Amerika, worden – in euro uitgedrukt – immers duurder. De ECB streeft naar een maximale inflatie in de eurolanden van 2 procent, maar in september bedroeg die 2,8 procent, voor een groot deel het gevolg van de duurdere import.

In het weekeinde verklaarde Christian Noyer, vice-president van de ECB, dat de bank binnenkort de inflatie wil meten zonder de olieprijzen mee te rekenen. Die prijzen leveren een al te vertekend beeld op, aldus Noyer. Voor financieel analisten aanleiding te verwachten dat de Europese bank voorlopig niet met een renteverhoging komt, want zonder de hogere energieprijzen kwam de inflatie uit op 1,6 procent. ,,We kunnen externe effecten zoals de stijging van de olieprijzen niet direct beheersen. Daarom streven we er nu naar dat de kerninflatie niet boven het plafond van 2 procent komt'', aldus Noyer in een interview.

Analisten gaan ervan uit dat de ECB ook de komende dagen zal doorgaan met interventies om te laten zien dat de munt serieus wordt verdedigd. Dat de effecten vooralsnog gering zijn heeft vooral te maken met de noodgedwongen soloactie van de Europese Centrale Bank. Bij de interventie op 22 september deden de centrale banken van alle G7-landen mee, dus inclusief de Verenigde Staten en Japan. Bij de recente interventies gaat de ECB momenteel alleen te werk. De Amerikaanse minister van Financiën Summers merkte eind september al op dat ,,een sterke dollar in het belang is van de Verenigde Staten'' en wil nu geen extra inspanningen leveren. ECB moet nu ingrijpen op een wereldwijde valutamarkt waar dagelijks meer dan 1.500 miljard dollar van eigenaar verwisselt.

Tegen het middaguur leek plotseling ook Japan de munt te steunen. ,,We blijven zorgvuldig kijken naar de ontwikkelingen en werken samen wanneer het noodzakelijk is'', aldus onderminister van Financiën Haruhido Kuroda vanochtend in Tokio.