Voor koopjes blijf je thuis

Het wemelt van de koopjes- beurzen en tweedehands- markten. Maar wie echt op zoek is naar een voordelige computer of wasdroger, kan het beste op internet zoeken.

In een hoogconjunctuur ga je er niet van uit dat consumenten belangstelling hebben voor koopjes. Een paar honderd gulden meer of minder maakt dan immers niet zoveel meer uit. Toch lijkt de aandacht voor koopjesbeurzen, tweedehandsmarkten en internetveilingen groter dan ooit. Door de hoogconjunctuur worden aankopen sneller vervangen. Werd vroeger iets afgedankt als het bijna uit elkaar lag, tegenwoordig wordt het hifi-meubel vaak al na een jaar of twee voor een nieuwer model ingeruild. Er is nog een reden dat de koopjesmarkt flink aantrekt: de dure dollar.

Weliswaar kopen consumenten niet rechtstreeks bij Amerikaanse winkels, maar Europese fabrikanten van bruin- en grijsgoed (computers) moeten onderdelen tegen dollarprijs inkopen bij hun moederorganisatie, en dat wordt uiteindelijk in de winkelprijs doorberekend.

Voor koopjes is men echter niet per definitie aangewezen op tweedehands artikelen. Als regel geldt: geduld loont. Winkels bieden vaak een lage introductieprijs voor nieuwe producten. Maar wie enkele maanden wacht krijgt datzelfde artikel vaak nog veel goedkoper.

Bij computers is het zelfs beter de introductiemodellen geheel over te slaan. Meestal verschijnt al binnen enkele maanden een nieuwer model met meer geheugen en snellere processoren, tegen dezelfde prijs. Ook zomer- en winteropruimingen zijn tegenwoordig de moeite waard. Ze lijken bovendien steeds langer te duren. Voor de nieuwste artikelen moet u in elk geval niet naar koopjesbeurzen.

We namen onlangs een kijkje op een computerbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht en zagen een Canon-scanner die even duur was als bij Dixons. Ook veel andere nieuwe producten kosten bijna evenveel als in de winkel. U kunt er vaak wel goedkopere onderdelen en componenten krijgen, zoals videokaarten, modems en moederborden, maar u moet wel een beetje een computerkenner zijn om te kunnen beoordelen of u er wat aan hebt. Vaak is de gang naar zo'n beurs niet eens noodzakelijk: sommige dealers verzenden door heel Nederland tegen kostprijs. Voordeel van sommige koopjesbeurzen is dat u er de onderdelen gratis kunt laten testen.

Wie echt uit is op koopjes, kan het beste op internet zoeken, bijvoorbeeld bij Kieskeurig.nl. Niet alleen wordt hier een groot aantal producten vergeleken – televisies, videorecorders, afwasautomaten, vriescombinaties, wasdrogers en digitale camera's – de site verwijst ook naar de goedkoopste adressen. Verschillen van enkele honderden guldens zijn geen uitzondering (zie kader).

Ook aardig is dat gebruikers op deze site hun mening kunnen geven over bepaalde producten. Ook zijn er op internet allerlei prijsvergelijkers, die na opgave van het gewenste artikel de goedkoopste aanbieder voor u zoeken. De betere prijsvergelijkers geven ook nog informatie over de levertijd en de leveringsvoorwaarden. Voorbeelden zijn Koopjesjager (www.koopjesjager.nl/laagsteprijs) en El Cheapo van De Telegraaf (www.elcheapo.nl). El Cheapo blijkt niet in alle gevallen even bruikbaar, maar zoekt feilloos de goedkoopste cd's.

Koopjesjager richt zich op internationale sites, maar daar heeft u niet zo heel veel aan. U kunt een mobiele telefoon misschien wel goedkoper in de Verenigde Staten krijgen, maar de kans is groot dat die het ook alleen daar doet. Soms loont het om artikelen in het buitenland te bestellen: boeken en cd's zijn elders vaak goedkoper, hoewel met de hoge dollar en Britse pond het prijsvoordeel zeer gering is geworden. Bovendien bent u in veel gevallen douanerechten verschuldigd. Binnen de Europese Unie valt het nog wel mee, daar hoeven geen douanerechten te worden afgedragen en is de BTW bij de aankoopprijs inbegrepen.

Voor bestellingen buiten de Europese Unie geldt per zending een vrijstelling van 48 gulden. Daarboven bent u douane en BTW verschuldigd over de totale waarde van het artikel. Voor boeken geldt een lager BTW-bedrag dan voor andere producten. Over computerapparatuur en software worden bijvoorbeeld geen douanerechten berekend, maar over geluidsapparatuur weer wel. Op de website van de belastingdienst (www.belastingdienst.nl) staat een overzicht van artikelen waarover BTW moet worden afgedragen.

Een nieuw fenomeen op Internet zijn zogenoemde inkoopcentrales, zoals Letsbuyit.nl. Deze bedrijven onderhandelen namens u over de prijs van bepaalde producten. Stel, u overweegt een mobiele telefoon aan te schaffen. U noemt dan een prijs die u wilt betalen en als er dan meer consumenten zijn die ook een bod op het desbetreffende artikel willen uitbrengen, kan een korting worden bedongen. Soms bent u enkele tientjes goedkoper uit, maar Letsbuyit.nl verkocht onlangs een digitale camcorder van Panasonic voor 2.939 gulden, een besparing van 960 gulden op de officiële winkelprijs.

Inkoopcentrales hebben nadelen: succes is niet verzekerd en u moet soms lang wachten voordat u het artikel in handen krijgt. Ook zijn inkoopcentrales niet de aangewezen weg als u iets bijzonders zoekt, want u kunt alleen korting krijgen als er voldoende mensen met u meebieden.

Sommige producten kunt u ook heel goed tweedehands krijgen: was de koopjesjager vroeger aangewezen op advertenties in de krant, tegenwoordig kunnen consumenten gratis advertenties op internet plaatsen. Op sites als tweedehands.nl, tweedehandsmarkt.nl en marknet.nl wordt een grote diversiteit aan mobiele telefoons, computeronderdelen en systemen aangeboden. Koopt u via Internet, dan is de beste manier om het artikel onder rembours te laten opsturen.

Dit kost wel iets meer, een paar tientjes hooguit, maar u bent er in elk geval zeker van dat u het artikel krijgt en eerder hoeft u er ook niet voor te betalen.

Een andere optie zijn online veilingen, zoals Ricardo.nl, Qxl.nl, Veilinghuis.com en Ubiedt.nl. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gaat het hier niet alleen maar om zolderopruimingen. Sommige veilingsites, zoals Qxl, kopen ook nieuwe spullen in waarop u kunt bieden. Nadeel is dat u van tevoren niet weet wat u de artikelen zullen gaan kosten, maar voor een grote groep mensen is dat nou juist de uitdaging: die maken er een sport van om te kopen en te verkopen op internetveilingen.

Een online veiling werkt als een echte veiling. U kunt op foto's de artikelen eerst eens rustig bekijken. Vervolgens moet u zich als gebruiker laten registreren, waarna u een bod kunt uitbrengen. De meeste kopers wachten echter met bieden totdat de veiling bijna voorbij is. Zo kan worden voorkomen dat de prijs omhoog gedreven wordt. Het is dus onverstandig om meteen al hoog in te zetten. De duur van de veiling wordt door de koper vastgesteld. Er is een aantal manieren waarop u het verloop van de veiling kunt volgen. U kunt dagelijks inloggen, maar ook per e-mail op de hoogte worden gehouden. Bij sommige veilingen kunt u ook `proxy bieden'. Dat wil zeggen dat de computer automatisch het bod voor u verhoogt totdat een door u vastgestelde grens is bereikt.

Kopen via veilingen is niet geheel zonder risico. Het komt voor dat de gekochte goederen niet geleverd worden of dat u iets anders krijgt dan u had besteld. Gaat het om grote bedragen, dan is het verstandig om een derde partij in te schakelen die het geld voor u vasthoudt totdat het artikel is geleverd.

    • Jan Libbenga