Van Halst onfortuinlijk bij Fortuna

Met een geforceerde glimlach wekte Jan van Halst gisteren de indruk dat zijn mislukte debuut bij Fortuna Sittard een bevrijding was geweest. Bij Ajax had de 31-jarige middenvelder zich de afgelopen maanden een melaatse gevoeld. Geen enkele club wilde echter drie miljoen gulden betalen voor een speler die wegkwijnde in kleedkamer 2 van de Arena. Vorige week vertrok hij op huurbasis naar Limburg. Maar na de pijnlijke 3-1 nederlaag in het degradatieduel met RBC zal de kaal geschoren bikkelaar zich hebben afgevraagd of Fortuna wel de juiste keuze is geweest.

Quasi opgewekt vertelde Van Halst dat hij ,,ook gewoon thuis had kunnen blijven zitten'' om daar zijn riante salaris van Ajax op te strijken. Net als linkerspits Peter Hoekstra had ook Van Halst tijdelijk naar FC Groningen kunnen verhuizen. ,,Als je naar de ranglijst kijkt, zou dat de gemakkelijkste oplossing zijn geweest'', erkende Van Halst. ,,Maar ik vond het juist een uitdaging om bij Fortuna te laten zien waar ik nog toe in staat ben.'' Dat was tegen RBC niet al te veel, al kon Van Halst als excuus aanvoeren dat hij dit seizoen welgeteld één wedstrijd in het tweede elftal van Ajax heeft gespeeld. ,,En toen kreeg ik nog een rode kaart ook'', zei hij grijnzend.

Natuurlijk had Van Halst zijn zakken kunnen vullen bij obscure clubs in Turkije, Saoedi-Arabië en Japan. Maar de ironie wilde dat zijn eerste optreden dit seizoen plaatsvond in een kneuterige ambiance, die goed paste bij het degradatievoetbal in de eredivisie. RBC schijnt trots te zijn op zijn nieuwe stadionnetje op het industrieterrein van Roosendaal-West, dat in zeven maanden uit de grond is gestampt. Dat is te zien ook. Het centre court op het tennistoernooi van Rosmalen biedt meer comfort dan dit tochtgat voor 5.000 toeschouwers in West-Brabant, waar regen en wind vrij spel hebben.

Alleen het veld van RBC is beter dan de mat in de Arena, maar dat was aan het spel van Van Halst niet af te lezen. Bij Ajax kon hij nimmer aantonen waarom Jan Wouters zichzelf had herkend in de stofzuiger van FC Twente. Als dirigent voor de verdediging voetbalde Van Halst in het Ajax-systeem als een ober met bevende handen. ,,Ik kwam op het verkeerde moment bij Ajax'', prevelde Van Halst. ,,En ik heb natuurlijk zelf ook gefaald. Helaas heb ik de wetten van een topclub aan den lijve ondervonden. Ajax vraagt nog steeds een fors bedrag voor een speler die het al lang heeft afgeschreven. Ik vind dat de club zich ruimhartiger had kunnen opstellen.''

Het moet een wrang idee zijn geweest voor Van Halst dat Ajax-coach Co Adriaanse de al vergeten linksback Tom Sier noodgedwongen uit zijn isolement bevrijdde, terwijl hij de andere verschoppelingen niet zag staan. Voor Van Halst ging de Arena steeds meer op een gevangenis lijken. ,,Als ik weer eens met Hoekstra een balletje moest trappen, terwijl de spelers van de A-selectie al lang waren vertrokken, vroeg ik me af hoelang ik dit nog kon volhouden'', zei Van Halst. ,,Uitzicht op een transfer was er niet. Om die patstelling te doorbreken, was uitlenen de enige oplossing. Maar zolang Co Adriaanse trainer is bij Ajax, heeft het voor mij geen zin terug te keren naar Amsterdam.''

Dan nog liever ouderwets buffelen met het rugnummer 6 bij een elftal dat nu al solliciteert naar een plaats in de eerste divisie. Uitgerekend Van Halst bracht zijn nieuwe ploeg de nekslag toe in het afzichtelijke duel met RBC. Fortuna was bij een 2-1 achterstand al lang de kluts kwijt, toen Van Halst in de 74ste minuut knullig de bal verspeelde. Die misser leidde tot het derde doelpunt van RBC. ,,Dat had me natuurlijk niet mogen overkomen'', stelde Van Halst. ,,Ik ben ook geen speler die het verschil maakt.''

Toch wordt dat bij Fortuna wel van hem verwacht en dat zegt alles over de malaise bij de Limburgers. Coach Henk Duut noemde Van Halst een welkome versterking voor zijn dolende elftal, dat twee punten verzamelde in tien duels, waarin slechts vijf keer werd gescoord. Het is de vraag hoelang Duut nog trainer is bij Fortuna. Manager Opgenoord kondigde voor vandaag crisisberaad aan, waarbij de positie van de opvolger van Bert van Marwijk ongetwijfeld aan de orde wordt gesteld. Het zal Van Halst toch niet weer overkomen dat de trainer die hem haalt wordt ontslagen?

Duut had steviger in het zadel gezeten als zijn nieuwste aanwinst bij een 1-0 voorsprong voor Fortuna niet tegen de paal had geschoten. ,,Als Van Halst toen had gescoord, zou iedereen over een geweldig debuut hebben gesproken'', mopperde Duut. ,,Jan is een belangrijke speler voor ons. Dat bewees hij al tijdens zijn eerste training hier. Maar het elftal moet nog aan hem wennen. In feite hebben we Van Halst er te laat bij gekregen.''

Alsof één Van Halst het zielloze Fortuna weer kleur kan geven. ,,De automatismen ontbreken'', schamperde spits Dennis Gerritsen. ,,Het elftal hangt als los zand aan elkaar. Ik vind het frustrerend dat we zelfs door RBC van het veld worden gespeeld. Zekerheden bestaan niet bij deze ploeg. Ik had minstens één keer moeten scoren. Maar wie verwacht dat een speler met de routine van Van Halst het derde doelpunt voor RBC veroorzaakt? Wie verwacht dat doelman Hesp de bal uit zijn handen laat glippen? Nu wordt de terugreis naar Sittard helemaal een hel, want ik vrees dat de supporters ons daar op zullen wachten.''

    • Robèrt Misset