Uitwedstrijd

Nooit verwacht dat ik nog eens op een `kids-tribune' terecht zou komen. Bij Willem II in Tilburg is dat de benaming voor een voor kinderen en hun begeleiders bestemd vak in het stadion.

Dankzij een trouwe lezer van deze rubriek was het gisteravond zover. Hij had me uitgenodigd om samen met zijn 5-jarige dochtertje naar Willem II Ajax te kijken. Het moest voor een Ajax-supporter toch interessant zijn om Ajax ook eens buiten de Arena te zien spelen? Dat vond ik ook, ik had er alleen tot dusver niet de omslachtige manoeuvres zoals het reizen met combibussen voor overgehad.

Dat er zoiets als kindertribunes bestaan ook bij sommige andere clubs was eerder amper tot me doorgedrongen. Het is een goed idee. Ouders kunnen nu hun kinderen naar het stadion sturen zonder angst dat hun tijdens de wedstrijd iets overkomt. Het vak ligt, althans bij Willem II, ver verwijderd van de `kooi' waarin de aanhangers van de vijand als gevaarlijke dieren worden opgesloten.

Bij Willem II hebben ze ook nog een bejaardenvak, waar in de rust voor bejaarden en invaliden uit een dampende ketel een gratis kop koffie wordt verstrekt. Ideetje voor Ajax om het imago van superzakelijkheid te veranderen? Uitnodigingen voor dit vak sla ik overigens voorlopig nog af.

Het aardige van zo'n kindervak is dat er niet geklaagd wordt over het spelpeil. Kinderen kankeren niet. Dat doen wij, oudjes. Zo kan ik het me ook nog herinneren uit mijn jeugd, toen ik op de onoverdekte tribune achter het doel bij VVV in Venlo stond. Oude zakken zo zag je die middelbare mannen als jongetje van tien stonden daar in kou en regen vanuit mondhoeken die nauwelijks bewogen op hun elftal of de scheidsrechter af te geven. Tien minuten voor het eindsignaal, als de stand ongunstig was, vertrokken ze verbitterd, een barre, voetballoze periode van veertien dagen tegemoet waarin hun heel andere nederlagen te wachten stonden.

Kinderen hebben wel iets beters te doen. Zij dalen de tribune af als het gebodene erg tegenvalt en zoeken in de catacomben troost bij een colaatje of een worstje. Kritiek vermomd als consumentisme. Het maakt zo'n kindervak tot het beweeglijkste vak van het stadion.

Omdat Willem II matig presteerde nog matiger dan Ajax moeten de kraampjes goede zaken hebben gedaan. Zeventwintig spelers, inclusief invallers, en niemand die zich in gunstige zin onderscheidde. Vooral de spelers van wie je iets extra's mocht verwachten Machlas en Ikedia bij Ajax, Shoukov en Caluwé bij Willem II bleven onzichtbaar en moesten gewisseld worden. De saaiheid van de grijze middelmaat was weer eens troef.

O eredivisie, waar is uw eer?

Het dochtertje van mijn gastheer zat er niet mee. Toen de wedstrijd zijn dieptepunt naderde, kwam zij met een vraag die haar veel meer bezighield: wie is de overgrootmoeder van de koningin?

    • Frits Abrahams