Tweede goud voor zwemster Van Dijk voor kust Hawaii

Lange-afstandszwemster Edith van Dijk heeft bij de wereldkampioenschappen op Hawaii haar tweede gouden medaille behaald. Na de 10 kilometer won de 27-jarige Nederlandse gisteren, twee dagen na haar overwinning op het nieuwe zwemonderdeel, ook de 25 kilometer. Op de 5 kilometer, `een sprintnummer' volgens betrokkenen, belandde Van Dijk vorige week met de vierde plaats net naast het podium.

Op de slotdag van de eerste wereldkampioenschappen open-waterzwemmen had de marathonspecialiste uit Wognum na vijfeneenhalf uur zwemmen een voorsprong van twee seconden op de Italiaanse Viola Valle, en vier seconden op de Duitse Angela Maurer. ,,Ik kon ze dit keer niet lossen'', sprak Van Dijk na afloop. ,,Ik heb het een paar keer geprobeerd om weg te komen. Ik heb steeds op kop gelegen, maar telkens pikten ze weer aan'', aldus een opgetogen Van Dijk die vrijdag, op de tien kilometer, de concurrentie op grote afstand had gezwommen. De andere zwemsters waren nu gewaarschuwd en bleven derhalve in het kielzog van de Nederlandse houdster van de wereldbeker, maar waren in de eindsprint niet bij machte om haar te passeren.

Na tweeëneenhalve kilometer formeerde zich een kopgroep van twaalf zwemsters, waarbij Van Dijk het initiatief nam. Langzaam maar zeker werd het hoge tempo menigeen te machtig. In de slotfase was het pelotonnetje uitgedund tot zeven vrouwen. De Nederlandse toonde na haar winst op de 10 kilometer over een geweldige motivatie en conditie te beschikken. ,,Ik heb hier heel erg hard voor getraind'', aldus de vriendin van oud-Kanaalzwemmer Hans van Goor, die Edith van Dijk op Hawaii begeleidde. ,,Dit is zo'n apart gevoel, ik kan het zelf nog amper geloven. Twee keer goud, er was niemand beter dan mij. Iedereen vond het ook razend knap.''

De afgestudeerde econome piekert er niet over met het marathonzwemmen te stoppen, ook al heeft het open-waterzwemmen geen olympische status. Deze winter neemt Van Dijk deel aan de nationale kortebaankampioenschappen.

Tot voor kort maakte het open-waterzwemmen onderdeel uit van de reguliere zwemtoernooien. Maar op last van de wereldzwembond FINA heeft de discipline, net als het waterpolo sinds vorig jaar, een eigen kampioenschap gekregen.