Timmer kan niet met iedereen schaatsvrienden zijn

De beste prestatie bij de IJsselcup, de traditionele opening van het schaatsseizoen in Deventer waarbij de gewesten de strijd met elkaar aanbinden, kwam zaterdag op naam van een Chinese. Het 19-jarige natuurtalent Song Li deed met enkele landgenoten buiten mededinging mee en reed op de 1.500 meter met ogenschijnlijk gemak de snelste tijd. De schaatsster die een jaar geleden in Inzell doorbrak, verbeterde het twee jaar oude baanrecord van Tonny de Jong.

Song Li oogstte het meeste applaus op ijsbaan De Scheg. Ze liet de beste Nederlandse, Barbara de Loor, ver achter zich op de schaatsmijl. Als nieuwe houdster van het baanrecord mocht de Chinese het erepodium op. Daar nam ze een voor haar onleesbaar certificaat in ontvangst (`Dit certificaat is afgegeven door de Technische Commissie Langebaan Regio Oost') dat wordt verstrekt aan nieuwe recordhouders, en kreeg ze een envelop met een premie van 250 gulden. ,,Daar kan ze een hoop loempia's van kopen'', lachte baandirecteur Dick Schneider even later in de catacomben van De Scheg.

Olympisch kampioene Marianne Timmer reed in Deventer haar eerste wedstrijd op Nederlands ijs voor haar nieuwe werkgever DSB, waar ze met Jan Bos en Ids Postma een fraai kampioenentrio vormt. ,,Zo, die IJsselcup heeft ze gewonnen'', sprak haar coach Egbert van 't Oever iets te voorbarig na haar 1.500 meter. De wijze waarop Timmer in de eerste rit op die afstand over het ijs gleed was oogstrelend, haar tijd liet te wensen over. Ze verspeelde daarmee de eindzege in Deventer, waar ze drie keer eerder (1996, '98 en '99) de beste was.

Een week voor de NK afstanden – vrijdag tot en met zondag in Den Haag – had Timmer een goede 1.500 meter willen rijden. ,,Ik dacht dat dat goed zou zijn voor het zelfvertrouwen.''

In elk geval maakt Timmer weer deel uit van een ploeg waar ze zich thuisvoelt. In de Sanex-ploeg van Ritsma was daar in de afgelopen twee seizoenen geen sprake van. ,,Ids, Jan en ik zijn alle drie rustige types. Wij hebben dezelfde gedachten over sport en andere dingen. Aan tafel wordt er ook niet alleen over schaatsen gesproken. De sfeer is goed.'' Een voorbeeld: tijdens fietstrainingen moest ze het als enige vrouw in de ploeg afleggen tegen de mannen. ,,Af en toe kan ik ze niet bijhouden, maar dan wachten ze gewoon even. Vorig jaar fietste ik alleen.''

Met Timmer maakte de inmiddels 73-jarige Van 't Oever de overstap van Sanex naar DSB. ,,Egbert heeft me er vorig jaar doorheen gesleept'', zei Timmer. Internationaal greep Timmer in haar tweede jaar bij Sanex naast de hoofdprijzen. De WK sprint in Seoel sloot ze eind februari na een sterke 1.000 meter op de tweede dag af met een bronzen medaille, bij de WK afstanden in Nagano won Timmer een week later zilver op dezelfde afstand.

Moe is Timmer intussen een beetje van voortdurende opmerkingen van Gianni Romme aan haar adres. In Nagano gaf de wereldkampioen allround begin dit jaar al duidelijk te verstaan dat er in zijn Spaar Select-ploeg geen plaats was voor de olympisch kampioene. In een vraaggesprek in het november-nummer van Sport International gaf hij Timmer er weer van langs: ,,Moet Marianne Timmer met Leen Pfrommer (naast Van 't Oever de andere coach bij DSB, red.) gaan optrekken? Je weet hoe ze destijds uit elkaar zijn gegaan. Ik ben benieuwd hoe dat weer met elkaar moet gaan trainen. Ach, bij mevrouw Timmer is er altijd wel wat mis. Zij trekt het aan of zo. Daarom heb ik vorig jaar gelijk gezegd, die hoef ik niet in m'n ploeg te hebben. Als er één stoorzender is, is zij het wel. Kijk eens wat een negativiteit dat vorig jaar binnen Sanex heeft gebracht. Dat moet je niet hebben, want dat kost energie.''

In Calgary, waar Spaar Select en DSB tot vorige week trainden, sprak Timmer Romme aan op zijn opmerkingen. ,,Want waar baseert hij het op dat ik een storend element in een ploeg ben? Ik heb nog nooit met die beste man gesproken. Hij zei dat hij het niet zo bedoeld had.'' Romme en Timmer, de grote helden van Nagano, hebben niet zo veel met elkaar. ,,Het is best een aardige vent, en een groot sportman, maar ook een roeperd'', sprak Timmer. ,,Ik kan er niet wakker van liggen. Je kan niet met iedereen bevriend zijn.''

    • Ward op den Brouw