Theater.nl

Het culturele seizoen is al weer een paar maanden aan de gang. Wie kaartjes voor theatervoorstellingen, balletuitvoeringen of concerten wil bestellen, kan op het web terecht. Het is wel even zoeken naar de juiste website, want één site waar je voor alle kaartjes terecht kunt, is er niet.

Op de website van het Concertgebouw in Amsterdam staan alle concerten vermeld waarvoor nog kaarten verkrijgbaar zijn. Voor de kerstmatinee van het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly op 25 december zijn nog volop kaarten te krijgen. Ook het optreden van de pianist Wibi Soerjadi op tweede kerstdag is nog niet uitverkocht. Zoeken naar concerten kan op naam of op datum.

De kaarten kunnen met een creditcard of een eenmalige machtiging worden betaald en worden voor 3,50 gulden administratiekosten thuis bezorgd. Veilig is het betalen met een creditcard overigens niet bij het Concertgebouw. De gegevens worden onversleuteld, per e-mailformulier, verstuurd. Wel veilig, maar ook omslachtig, is het om het formulier uit te printen en op te sturen.

De online kaartverkoopmogelijkheid van Het Muziektheater in Amsterdam valt enigszins tegen. Voor sommige voorstellingen zijn alleen kaarten aan de kassa te koop, voor andere is de kaartverkoop nog niet gestart. Ook technisch is het online bestellen verre van volmaakt. Klikken op `bestel' levert een scherm op met de mededeling ,,Bedankt! Uw aanvraag is per e-mail verstuurd naar het Kassa-bespreekbureau van Het Muziektheater.''

Dat de kaartjes nog besteld moeten worden, lijkt de webserver van Het Muziektheater niet te begrijpen. De informatie die verder volgt op het bestelscherm is volkomen onbegrijpelijk. Je moet je akkoord verklaren voordat je hebt ingevuld waarvoor je kaarten wilt bestellen en tijdens het invullen verdwijnt het bestelscherm voortdurend.

Een iets betere site is Theater.nl. Op deze nationale uitgaanssite staat per stad aangegeven welke films draaien, toneelstukken worden opgevoerd en concerten worden uitgevoerd. Tickets bestellen kan via de Ticket Service, maar blijkt in de praktijk niet mee te vallen. De rommelige vormgeving van de site en de groene letters tegen een zwarte achtergrond maakt het zoeken moeilijk. Voor films kunnen helemaal geen kaarten besteld worden en voor theatervoorstellingen en concerten slechts in beperkte mate. Wie bijvoorbeeld zoekt op Toneelgroep Amsterdam of Stalker vindt niets.

Filmkaartjes kunnen wel besteld worden bij de Belbios. Het systeem is simpel. Je kiest een stad, een bioscoop, een film en een tijdstip. Vervolgens vul je je e-mailadres en het aantal gewenste kaartjes in. Je ontvangt per e-mail een reserveringsnummer waarmee je een half uur voordat de film begint de kaartjes kunt afhalen. Betalen doe je ter plekke.

Een andere handige, maar enigszins trage, website is Uitlijn.nl. De agenda maakt een vrij volledige indruk. Zoeken kan op naam, podium of plaats. Kaartjes kunnen slechts tussen 9 en 21 uur worden besteld en niet voor alle voorstellingen.

Wie naar een tentoonstelling wil, kan bij de Museumserver terecht. Deze website bevat een agenda met alle lopende tentoonstellingen in Nederlandse musea die zelf een website hebben. Bij de meeste vermeldingen staat een link naar de website van het betreffende museum.

Ideeën voor uitjes met kinderen zijn te vinden bij Go Kids. De thematische indeling (het heelal, vroeger, heel vroeger, oorlog, treinen) maakt het voor kinderen aantrekkelijk om zelf uit te zoeken wat ze willen doen.

Wie van plan is om binnenkort naar het buitenland te gaan en bijvoorbeeld in Edinburgh of Barcelona uit wil, moet eens een bezoek brengen aan de website van het tijdschrift Time Out. Voor ongeveer 35 steden (van Berlijn tot Shanghai) staan de beste voorstellingen (dans, theater, muziek), tentoonstellingen, restaurants en hotels vermeld. Over Londen, waar Time Out vandaan komt, is nog veel meer informatie te vinden.

Concertgebouw:

www.concertgebouw.nl

Het Muziektheater:

www.hetmuziektheater.nl

Theater.nl: www.theater.nl

Toneelgroep Amsterdam:

www.tga.nl

Belbios: www.belbios.nl

Uitlijn.nl: www.uitlijn.nl

Uitgaan.com:

www.uitgaan.com

Museumserver:

www.museumserver.nl

Go Kids: www.gokids.nl

Time Out:

www.timeout.com

E-mail: klaver@nrc.nl

    • Marie-José Klaver