Te koop

Roestvrij spiegelen

Spiegel van roestvrijstaal van Franke Roestvrijstaal Nederland BV (informatie en verkooppunten: 0492-585111. Prijzen vanaf ƒ108.

Het lijkt bedrieglijk veel op spiegelglas, maar het is roestvrijstaal en dus duurzamer. De rvs-spiegel van Franke is onbreekbaar en daardoor vooral geschikt voor openbare gelegenheden. De spiegel is echter ook voor particulieren verkrijgbaar in diverse maten. Op verzoek levert de fabrikant ook speciale formaten aan.

Een rondvraag langs `particulieren' leert dat de rvs-spiegel nog weinig tot de verbeelding spreekt. Thuis gebeuren weinig ongelukken met de traditionele spiegel, dus waarom een dergelijk bedrag voor een onbreekbare uitgave. Bedrijven als discotheken en sportcentra reageren enthousiaster.

Fiep Menstr⊘m levert instant sportaccommodaties voor scholen en bedrijven en ziet ,,de spiegels nog wel eens sneuvelen in de omkleedcabines''. ,,Ik heb gemiddeld vier porte cabins voor omkleden en douchen staan op een bedrijfsdag. Eens in de twee weken gaat er een glasspiegel aan. Reken maar uit.''

Universeel zappen

Universele afstandsbediening van Philips (informatie: 0900-8406). Te koop in diverse uitvoeringen vanaf ƒ49,95.

Het is de zoveelste `universele afstandsbediening' voor televisie, satelliet en videorecorder. Volgens Philips betreft het hier echter een `heel simpele'. Het aantal toetsen is tot een minimum beperkt en ze zijn zo geplaatst en vormgegeven, dat ze een `maximaal gebruikersgemak' geven.

,,Duur spul'', reageert Cas Johnson, die beroepsmatig dagelijks langs televisieprogramma's zapt om videobanden voor Nederlanders in het buitenland te maken. ,,Ik zie het nut van een universeel AB'tje niet in. Ik heb er drie, één voor de satelliet, één voor de video en één voor de tv. Tegenwoordig zijn de bijgeleverde afstandsbedieningen zo simpel en mooi vormgegeven, dat ze prima naast elkaar zijn te gebruiken. De uitvinding van een universele AB, stamt nog uit de tijd dat het standaard ding bij de tv veel te veel toetsen bevatte en de gebruiksaanwijzing nog alleen in het Japans was gesteld.''

Turbo koken

Turbo-inductiekookplaat van Gaggenau (informatie: 030-6050688 of www.gaggenau.nl). Te koop bij keukenspeciaalzaken voor ƒ4.295.

De magnetron is uit en handmatig koken is in. Toch moet dat liefst zo snel mogelijk gaan. Gaggenau heeft een turbo-inductiekookplaat voor turbokoks op de markt gebracht: de CI 360. Inductiekoken was al snel, maar op dit type heeft elke kookzone een eigen `booster', die het vermogen anderhalf keer zo groot maakt. In de praktijk betekent dat een tijdsbesparing van 35 procent, zo meldt Gaggenau. Wie met snelheid alleen nog niet tevreden is, profiteert van extra's als de aankookautomaat en de timer. De eerste schakelt automatisch door naar de vooraf ingestelde doorkook- of warmhoudtemperatuur. Met de timer kan de kooktijd worden ingeschakeld, waarna de zones zich vanzelf uitschakelen. Kortom: pan op het vuur, en de rest gaat vanzelf.

Karinde Merkx, van de landelijke vereniging `De Kookkring', vindt de kookhaast maar niets. ,,Ik begrijp niet waarom mensen zoveel geld uit zouden geven voor dergelijke apparatuur. Je hebt nauwelijks tijd te proeven, iets toe te voegen of zelfs maar te genieten van het kokkerellen. Mijn tip: koop dan een magnetron, nog goedkoper ook.''

    • Aranka Klomp