Schoonmaak Duitse boeken

Tienduizend zeldzame en kostbare boeken uit de 16de en 17de eeuw van de Duitse Xantener Stiftsbibliothek, worden in Ugchelen geconserveerd. Het restauratie-atelier van Jan Sterken voert het werk de komende twee tot drie jaar uit. Onder de banden zijn ongeveer 450 zogeheten incunabelen, werken uit de begintijd van de boekdrukkunst in de 16de eeuw. Verder telt de verzameling 150 liturgische en wereldlijke handschiften. Het is volgens de restaurateur voor het eerst in het bestaan van de bibliotheek dat de boeken van hun plek komen. ,,Er is nooit iets aan gedaan en ze behoeven dringend restauratie', zegt hij. ,,We hebben foto's gezien uit de Tweede Wereldoorlog waar je de kasten met boeken gewoon buiten tussen de puinhopen ziet staan.' Het atelier zal voorlopig alleen de achteruitgang van de verzameling een halt toegeroepen. ,,We maken de boeken schoon en insectenvrij. Dat laatste doen we door ze twee keer tot min dertig graden te bevriezen en langzaam weer op te warmen.' De stichting Nordrhein-Westfalen steekt 1,5 miljoen mark (1,8 miljoen gulden) in het project.