Rolls-Royce snijdt

Britse vakbonden eisen dat vliegtuigmotorbouwer Rolls-Royce Aero zijn vermeende plannen voor het ontslag van 5.000 werknemers toelicht.

Britse kranten schreven dit weekeinde dat Rolls-Royce in zijn hoofdvestiging in Derby in de Midlands 2.500 van de 12.000 mensen wil ontslaan en bij zijn vestigingen elders de andere helft. De ontslagen zouden deel uitmaken van een bezuinigingsronde ter waarde van 555 miljoen gulden, bedoeld om het bedrijf efficiënter te maken en de waarde van het aandeel te verhogen. Het bedrijf noemde dit ,,speculatie''.

Rolls-Royce Aero, de tweede vliegtuigmotorenbouwer ter wereld, heeft een gezonde balans en een volle orderportefeuille. Niettemin is de City al een decennium niet onder de indruk van het bedrijf. Het aandeel deed het sinds 1990 ruim 40 procent slechter dan de beursindex. Rolls-Royce Aero opereert sinds 1971 gescheiden van de gelijknamige autofabrikant en is sinds 1987 een particulier bedrijf.