Revue-zangeres Truce Speyk (86) overleden

De operette- en revue-zangeres Truce Speyk is vorige week op 86-jarige leeftijd overleden. Haar laatste rol speelde ze in 1989 in de muzikale komedie Oude nieuwe vrienden van Jos Brink. Trijntje Spijk werd op haar zestiende ontdekt door de theater-auteur en -producent Henk Voogd, die ook betrokken was bij de eerste schreden in het theater van Willy Alberti en Johnny Jordaan. Ze debuteerde in een Amsterdamse buurtbioscoop, waar de films werden afgewisseld door variété. In 1939 trad ze toe tot de Operettezangers, een gezelschap dat jarenlang operettes en kleine revues opvoerde in theater Carré. Na de oorlog werd Truce Speyk met haar lichte sopraan vooral bekend als middelpunt van het toenmalige Jordaan-cabaret. Ook zong ze veel duetten met Johnny Jordaan. Begin jaren zeventig speelde ze een kleine rol in Citroentje met suiker, de KRO-serie van Eli Asser.