PSV blijft in spoor Vitesse en Feyenoord

De koplopers in de eredivisie hebben afgelopen weekeinde hun favorietenrol waargemaakt. Lijstaanvoerder Feyenoord versloeg Roda JC met 4-2. Achtervolger Vitesse won de streekderby tegen De Graafschap met 2-1. Titelhouder PSV behaalde een verrassend simpele 2-0 overwinning bij FC Twente.

In Enschede kreeg het aanvalsduo Kezman-Bruggink zaterdagavond rust voorgeschreven. PSV wacht woensdag het beslissende duel in de Champions League tegen Anderlecht. Tegen FC Twente kwam de zege geen moment in gevaar. Ramzi en Kolkka waren de doelpuntenmakers voor PSV. Het thuispubliek reageerde zijn woede af op technisch-directeur Vonk, die onder politiebegeleiding naar huis moest.

Feyenoord verdedigt volgende week een voorsprong van zeven verliespunten in de uitwedstrijd tegen PSV. Gisteren was aanvoerder Bosvelt de gevierde man in de Kuip. Hij maakte in een tijdsbestek van negen minuten drie treffers die slechts werden onderbroken door een eigen doelpunt van ploeggenoot Tininho. Van een hattrick was daarom geen sprake.

In Doetinchem consolideerde Vitesse de tweede plaats in de rangschikking. De ploeg van trainer Koeman behaalde op De Vijverberg een zwaarbevochten 2-1 zege op De Graafschap. De Belgische spits Peeters hielp de Arnhemse club aan een comfortabele 2-0 voorsprong. Na de pauze creëerde de thuisploeg veel kansen, maar na de tegentreffer van Meerdink stokte het tegenoffensief. Trainer Koeman, meestal de rust zelve, was na afloop woedend over het slappe spel van Vitesse, dat donderdag tegen Inter een plaats in de vierde ronde van het UEFA-Cuptoernooi kan veiligstellen.

De strijd tussen de subtoppers NAC en NEC eindigde in Breda in 2-2. Daarmee behield de Nijmeegse ploeg de ongeslagen status. In het Oosterpark leed FC Groningen een ongelukkige 2-1 nederlaag tegen AZ. De ploeg uit Alkmaar behaalde de eerste uitzege met tien man, nadat Wijker met rood van het veld was gestuurd. Van Galen was geblesseerd, maar mocht na drie eerdere wissels niet meer vervangen worden.

In de onderste regionen hielden FC Utrecht en Sparta elkaar in evenwicht. Na de openingstreffer van aanvaller Gluscevic voor de thuisploeg, zorgde de Marokkaan Elkhattabi voor de gelijkmaker. Hij volleerde de bal vanuit een moeilijke hoek in de kruising van het doel. De jonge Spartaan is nu ongedeeld topscorer in de eredivisie met elf treffers.

MATEJA KEZMANpagina 19