Nuon neemt Norit over voor 330 mln

Energie- en waterbedrijf Nuon wil koolstofproducent Norit overnemen voor ongeveer 151 miljoen euro (zo'n 330 miljoen gulden). Dit hebben Nuon en Norit vanmorgen bekendgemaakt.

Norit, dat volgens de betrokken ondernemingen over een ,,ongeëvenaarde membraantechnologie'' beschikt, moet met name de waterzuiveringsactiviteiten van Nuon versterken. ,,De overname past in onze strategie om de hele waterketen te beheersen. We waren aardig op weg om dat te doen, maar in het oog van de wereld waren we nog niet sterk genoeg in de waterzuivering. Met Norit worden we dat wel'', zei bestuursvoorzitter T. Swelheim van Nuon.

Nuon heeft over de aankoop overeenstemming bereikt met Purification Holding, onderdeel van Gilde Investment dat 84 procent van de aandelen heeft. Ook Orange Fund, beheerd door de zakenbank Kempen & Co, en verzekeraar Delta Lloyd (elk ruim 5 procent) hebben ingestemd met de verkoop. De overige aandeelhouders krijgen de kans hun stukken aan te bieden voor de prijs die de grootaandeelhouders krijgen.

Nuon betaalt per aandeel 11,50 euro, 27,8 procent boven de slotkoers van het aandeel afgelopen vrijdag. Gilde Investment, onderdeel van de Rabobank, heeft het belang in Norit deze zomer verworven voor 12 euro per aandeel. Desondanks maakt Gilde Investment per aandeel een winst van 6,25 euro, in totaal 70 miljoen euro, doordat inmiddels een dividend van 6,75 euro op de aandelen is uitbetaald.

Met Gilde Investment als financiële partner kondigde Norit begin dit jaar nog een ambitieuze expansiestrategie voor de komende vier, vijf jaar aan. Zo kocht Norit onlangs van Stork nog de membraan-divisie, waarop ook Nuon zijn oog had laten vallen. ,,Met Nuon als partner kan Norit zelfstandig de markt gaan bewerken, waar we in het verleden nog wel eens projecten hebben laten schieten omdat die te groot waren'', zei bestuursvoorzitter R. Kuiper van Norit. Directeur C. Molenaar van Gilde zei: ,,Norit kan een paar stappen vooruit doen en daarom is ons gevraagd een stapje opzij te doen.''

Norit is behalve in de membraantechnologie ook actief in de productie van koolstof voor bijvoorbeeld anti-laxeermiddelen. Volgens Kuiper van Norit, die aanblijft als directeur, ,,ligt het niet voor de hand'' om de divisie Personal Care te verkopen. Swelheim onderstreepte echter dat deze divisie ,,duidelijk geen kernactiviteit'' is, waarmee hij suggereerde dat verkoop wel voor de hand ligt.

Toen Gilde in februari het belang in Norit kocht, heeft Nuon niet overwogen ook te bieden. ,,Norit was toen nog niet klaar voor overname'', zei Swelheim: ,,Nu is het bedrijf wel aantrekkelijk geworden, mede door de overname van Stork Membranen.''

Toen Nuon en Norit elkaar tegenkwamen bij de bieding op Stork Membranen, bleken beider strategieën op elkaar aan te sluiten.