Norit grootste stijger op Amsterdamse beurs

Het doorgaans bijna onbeweeglijke fonds Norit was vanochtend de grootste stijger onder de beursfondsen. Na de bekendmaking dat Nuon het bedrijf voor 151 miljoen euro wil overnemen, sprong de koers van de koolstofproducent ruim 22 procent omhoog.

Koolstofproducent Norit, waarvan de koers al maanden rond de 8 euro schommelt, kreeg vanochtend vleugels op een redelijk rustige Amsterdamse beurs. De bekendmaking van een bod door energiebedrijf Nuon dreef het aandeel 22,8 procent omhoog naar een stand van 11,05 euro. Het bod van Nuon komt overeen met een bedrag van 11,50 euro per aandeel.

Norit is actief in de productie van membranen en koolstoffen die worden gebruikt bij de zuivering van water. Nuon wil die kennis mede gebruiken om een positie te verwerven in de internationale watermarkt, zo'n 300 miljard dollar groot.

De technologiefondsen wisten vanochtend te profiteren van de winst die de Nasdaq voor het weekeinde boekte. De Amerikaanse technologiebeurs sloot 0,7 procent hoger, voornamelijk gedragen door een koerswinst van Qualcomm.

De Nederlandse technologiefondsen klommen vanochtend licht. Zo steeg chipmachinefabrikant ASM Lithography 2,2 procent naar 34,50 euro. De Amerikaanse mededingingsautoriteiten hebben ingestemd met de overname door ASML van branchegenoot SVG. Ook automatiseerder Getronics was een positieve uitschieter met een winst van 4,1 procent op 14 euro.

Vandaag begon de inschrijving op de nieuwe aandelen van KPN. De markt reageerde met een koerswinst van 5,1 procent voor het fonds. KPN was daarmee de grootste stijger onder de hoofdfondsen. Ook Libertel klom, met 1 procent naar 15,05 euro. Versatel moest na de stevige winsten die het afgelopen week boekte terug. Het aandeel verloor 5,3 procent.

De AEX-index, de graadmeter van de 25 grootste beursfondsen, noteerde vroeg in de middag een half procent hoger op 690,86 punten.

ABN Amro moest een deel van de winst die het de afgelopen twee weken boekte weer inleveren. Vroeg in de middag noteerde de bank 1,7 procent lager op 27,59 euro. De andere financiële fondsen vertoonden een diffuus beeld. ING en Fortis moesten licht inleveren, verzekeraar Aegon, dat later deze week met de kwartaalresultaten komt, klom 1,2 procent naar 47,63 euro.

World Online profiteerde van het nieuws dat het bod van de Italiaanse branchegenoot Tiscali wordt geformaliseerd. De internetaanbieder klom 2,8 procent naar 14,70 euro.

De euro klom vanochtend met 1,5 dollarcent, na een nieuwe interventie van de Europese Centrale Bank. Kort na de ingreep noteerde de munt 0,878 dollar, later moest het een deel van de winst inleveren. Vroeg in de middag had de euro een waarde van 0,8675 dollar.