Noodweer eist opnieuw levens

Nieuw noodweer heeft aan twee Britten het leven gekost en recordneerslag leidt in het hele land tot nieuwe overstromingen.

Twee mensen kwamen om ten westen van Birmingham toen hun auto door een vallende boom werd verpletterd. Eén inzittende raakte zwaar gewond. De storm die sinds gistermiddag in oostelijk richting over de Britse eilanden trekt ging gepaard met zware regenval. In gebieden die al met overstromingen kampen steeg het water vandaag opnieuw, nadat het sinds zaterdag licht was gezakt.

Trein-, weg-, en scheepvaartverkeer verkeerden vanochtend in een chaos. Veerdiensten over de Ierse Zee vielen uit. Wegen liepen onder en het spoornet, dat al kampte met enorme vertragingen door een serie noodreparaties, was vanochtend grotendeels verlamd. Volgens het Environment Agency, beheerder van de waterkeringen, blijft het in het hele land vermoedelijk tot dinsdag regenen. In het westen en zuidoosten van Engeland traden opnieuw rivieren buiten hun oevers en op 66 andere plekken in Engeland en Wales gelden overstromingswaarschuwingen.

In York, in het noordoosten, steeg het water opnieuw nadat het peil zondag de bovenrand van een nooddam bereikte en vervolgens bijna een meter daalde. In een wijk met 3.000 huizen die daar dit weekeinde werd ontruimd, zullen de bewoners ook de komende dagen niet terugkeren.

Door de overstromingen zijn sommige rioolinstallaties overgelopen waardoor er kans op ziektes bestaat. In Gloucestershire, tegen de grens met Wales, wordt een chemisch depot door het water bedreigd.

Vice-premier John Prescott, die zondag York bezocht, zegde een bedrag van 51 miljoen pond (188 miljoen gulden) toe voor een fonds waaruit betere dijken en waarschuwingssystemen betaald moeten worden. Prescott heeft de overstromingen eerder een signaal genoemd en een aanwijzing dat `extreem weer' steeds vaker zal voorkomen. De krant The Independent schrijft vanochtend dat de Britse regering officiële waarschuwingen over dreigende overstromingen de afgelopen maanden heeft genegeerd. Het toegezegde bedrag zou bovendien een fractie van het benodigde zijn.

Voorspeld noodweer in Frankrijk bleef uit. Tot verrassing van de organisatie weigerden de zeilers die meedoen aan de vierjaarlijkse non-stop solorace Vendée-Globe gisteren uit het Franse Les Sables d'Olonne te vertrekken. Nog niet eerder werd een start van een groot zeilevenement op verzoek van de zeilers uitgesteld. De start is nu donderdag.