Magisch getal neemt afscheid

Revolutionaire veranderingen beloofde de Internationale Tafeltennis Federatie (ITTF) om het spel aantrekkelijker te maken voor het publiek. Sinds kort wordt op alle niveaus met een twee millimeter grotere bal gespeeld. ,,Die heeft het tafeltennis niet wezenlijk veranderd'', ontdekte de Nederlandse international Danny Heister. ,,Het spel draait nog steeds om de service en de eerste bal. Het gaat nog net zo hard als vroeger.'' Maar bij de Open Franse kampioenschappen werd afgelopen weekeinde een nieuwe puntentelling geïntroduceerd, die het tafeltennis wel een nieuwe dimensie geeft. Heister speelde in Toulouse kortere partijen om vier gewonnen games, waarbij in elke game slechts om elf punten werd gespeeld. Alleen bij een gelijke stand (11-11) werd doorgespeeld tot een verschil van twee punten. Heister verloor in de kwartfinales met 4-1 van de Chinese Italiaan Yang Min. In twee games (13-11 en 12-10) was het verschil tussen beiden minimaal.

In hoeverre speelt de geluksfactor een grotere rol bij deze puntentelling?

Heister: ,,Met mijn teamgenoot Tasaki verloor ik in de halve finales van het dubbel heel ongelukkig van de Fransen Gatien en Chila door drie `zwijnballen' op 8-8. Dan gaat het hard als je maar tot elf punten speelt. Maar het levert wel spannende partijen op. Voor het publiek is deze puntentelling aantrekkelijk. Met de oude telling is een game wel gelopen op 15-5. Nu telt elk punt en is een optimale concentratie essentieel.''

Is de druk ook niet veel groter geworden?

,,Ik vind het moeilijk afscheid nemen van ons magische getal van 21 punten. De omschakeling viel niet mee. Chila vertelde me dat hij een game verloor, omdat hij op het scorebord zag dat het pas 8-7 was. Hij realiseerde zich te laat dat de game al bijna afgelopen was. Ik heb bewust niet naar het scorebord gekeken, ik telde zelf. Deze experimentele puntentelling was eenmalig. Ik weet niet of we ermee door moeten gaan. De ITTF moet geen regels veranderen die het karakter van de sport ondermijnen. Op de agenda staat namelijk ook het aanpassen van de service. Dat zou echt belachelijk zijn.''