Irak mikt nu op No-Fly zones

Irak heeft dit weekeinde de binnenlandse passagiersvluchten voor het eerst sinds tien jaar hervat in het kader van president Saddam Husseins campagne om het complex van VN-sancties en andere internationale beperkende maatregelen te ondermijnen.

Om het vliegverbod van en naar Irak krachtens de VN-sancties van tafel te krijgen, ontvangen de Iraakse autoriteiten het ene na het andere vliegtuig met humanitaire hulp uit bevriende landen. Met de hervatting van de binnenlandse vluchten mikt Irak nu op de No-fly zones, die in 1991 na de Golfoorlog eenzijdig door de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn afgekondigd ter bescherming van de Koerdische en shi'itische minderheden in respectievelijk in noorden en het zuiden van Irak. Amerikaanse en Britse vliegtuigen – Frankrijk heeft afgehaakt – patrouilleren in deze zones om te waarborgen dat de Iraakse luchtmacht deze minderheden niet opnieuw belaagt. De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Saeed al-Sahaf, zei gisteravond tijdens een bezoek aan Qatar dat Irak de binnenlandse vluchten zal uitbreiden tot ,,de giftige Amerikaanse en Britse arrogantie breekt' en de No-fly zones verleden tijd zijn.

Zowel de VS als Groot-Brittannië lieten vorige week weten dat ze op zich geen bezwaar hadden tegen civiele vluchten omdat de No-fly zones waren bedoeld om militaire activiteit aan banden te leggen. Wel eisten ze dat Irak de vluchten ten minste 48 uur vantevoren zou aanmelden. Of dat met de eerste vluchten is gebeurd, is niet bekend.

Irak voert de nieuwe vluchten naar Basra in het zuiden en Mosul in het noorden uit met verbouwde militaire transportvliegtuigen, Russische Antonovs. Het regime stuurde zijn passagiersvliegtuigen tijdens de Golfoorlog naar het buitenland, onder andere Iran en Tunesië, om ze voor vernietiging door de geallieerde luchtmacht te behoeden. De vliegtuigen zijn echter nooit teruggegeven. Met de Europese vliegtuigindustrie Airbus heeft Irak nu onderhandelingen geopend over de levering van nieuwe vliegtuigen.