Internationaal

LONDEN

Op de grote beurzen van Europa vonden de indices vanochtend de weg omhoog. Technologiefondsen gaven de toon aan, maar ook de oliefondsen boekten bescheiden winsten.

In Londen zorgden onder andere BP Amoco en Shell voor een lichte stijging van de index. BP Amoco, dat later deze week de cijfers over het derde kwartaal bekendmaakt, klom één procent naar 5,67 pond. Shell boekte een winst van 2,1 procent op 5,41 pond.

Telecombedrijf British Telecom klom 1,5 procent. Donderdag presenteert het bedrijf de resultaten over het derde kwartaal, en veel beleggers hopen dat het bij die gelegenheid cijfers zal bekendmaken die erop duiden dat de nieuwe strategie van het bedrijf vruchten af begint te werpen.

De FTSE 100-index stond rond het middaguur 0,4 procent hoger op 6.413 punten.

FRANKFURT

Op de beurs in Frankfurt beleefden de technologie- en telecomaandelen een mooie ochtend. Over een breed front wisten de fondsen te profiteren van de winst van de Nasdaq afgelopen vrijdag. Zo klom Deutsche Telekom in de eerste uren van de handel met 2,8 procent. Later moest het weer een gedeelte van die winst inleveren. Rond het middaguur noteerde het aandeel 42,23 euro, een winst van 1 procent.

Ook softwarefabrikant SAP, elektronicafabrikant Epcos en halfgeleiderfabrikant Infineon behoorden tot de stijgers. Rond het middaguur noteerde de DAX 0,5 procent hoger op 7.164 punten.

PARIJS

Net als in Londen en Frankfurt werd de stemming op Euronext Parijs vanochtend grotendeels bepaald door de lotgevallen van de technologiefondsen. Zo stond Equant, een leverancier van netwerkdiensten, vanochtend stevig in de belangstelling. Het aandeel steeg met 3,2 procent naar 39,20 euro. De CAC-40 noteerde licht hoger, 0,4 procent op 6.424 punten.

TOKIO

De Aziatische beurzen sloten de handelsdag vandaag bijna zonder uitzondering hoger dan waarop zij het weekeinde in waren gegaan. De Japanse Nikkei-index klom maar liefst 3,6 procent naar een stand van 15.371 punten. Vooral de technologische fondsen hielpen de index omhoog. Zij reageerden op de hogere sluiting van de Nasdaq afgelopen vrijdag, die een winst van 0,7 procent boekte. Dat kwam voornamelijk door de positieve resultaten van Qualcomm, een fabrikant van telecomapparatuur en software.

De Hangsengindex van de beurs van Hongkong steeg 0,6 procent naar 15.780 punten. De graadmeter profiteerde van de stijging in technologieaandelen in de Verenigde Staten. Zowel in Japan als in Hongkong werd de stijging gedragen door forse omzetten.