`Hoge risico's bij afkopen goodwill'

De Orde van Medisch Specialisten meent dat de risico's aan het plan om het bedrag af te schaffen waarmee medisch specialisten zich moeten inkopen in een maatschap, de zogenoemde goodwill, nog te hoog zijn.

Het bestuur wil met minister Borst (Volksgezondheid) praten over extra geld, voordat de orde het definitieve plan aan de leden voorlegt. Uit een analyse zou zijn gebleken dat er een kans van twintig procent bestaat dat het fonds waaruit deze zogenoemde `goodwill' wordt afgekocht, over tien tot twaalf jaar met een tekort kampt.

Het bestuur van de Orde van Medisch Specialisten werd donderdag met de uitkomsten van de risicoanalyse geconfronteerd en heeft daarop besloten de besluitvorming op te schorten. Het betreffende agendapunt werd afgevoerd van de agenda van de ledenvergadering, die dezelfde avond werd gehouden.

Het plan voor het afschaffen van de goodwill, waarover de besturen van de landelijke organisaties van ziekenhuizen en specialisten het eerder eens werden met de minister, voorziet in de vorming van een fonds dat wordt gevuld met geleend geld en met geld dat op het inkomen wordt bespaard van beginnende specialisten. Dit geld wordt belegd en de opbrengst daarvan dient voor de aflossing van de lening.

Minister Borst neemt twaalf jaar lang een groot deel van de rente (zestig miljoen gulden per jaar) voor haar rekening.