GARNALEN MET TOMATENSAUS

Pel de garnalen, maar laat het laatste segment van de staart er aan zitten. Kerf met een scherp mesje een ondiepe snee langs de rug (bolle kant) van elk garnaal en verwijder het darmkanaal. Doe de garnalen in een schaal, dek die af en bewaar in de koelkast tot het koken. (Bewaar de schalen voor een bouillon.)

Pel de tenen knoflook en hak ze fijn. Verwijder desgewenst het zaad van de chilipeper als u een minder pikant gerecht wenst en hak de chilipeper fijn. Zet weg.

Spoel de ansjovis in pekel onder de koude kraan. Maak ze schoon door de ingewanden te verwijderen, fileer ze en hak ze fijn. Neem anders 4 ansjovisfilets in olie uit een blik of potje en laat ze uitlekken. Hak ze fijn. Zet even weg.

Doe de tomaten in een grote kom en giet er zo veel kokend water over dat ze onderstaan. Laat een paar minuten staan en giet ze dan af. Ontvel de tomaten, verwijder het zaad en snijd ze in kleine blokjes. Zet weg.

Was de raketsla, slinger hem droog en scheur eventueel in stukjes. Schik de raketsla op een langwerpige, ondiepe dienschaal.

Verhit de olijfolie in een middelgrote, zware koekenpan op een laag vuur. Doe er de knoflook en chilipeper in en fruit ze een paar minuten in tot de geuren loskomen. Voeg de ansjovis toe en laat onder regelmatig roeren verhitten tot de stukjes vis bijna helemaal gesmolten zijn. Schep er de tomaten door en breng op smaak met wat zout en peper. Draai het vuur middelhoog en laat onder af en toe omscheppen circa 10 minuten koken tot de saus dik is.

Draai het vuur laag en schep de garnalen door de tomatensaus. Laat 2 tot 3 minuten zachtjes koken tot de garnalen roze en net gaar zijn. (Schep de garnalen uit de saus als die te dik is en laat op een hoog vuur snel inkoken.) Schep de garnalen en tomatensaus over de raketsla, garneer met partjes citroen en geef er warm stokbrood of pannini's bij.

    • Kim Maclean