`Fraude bij verkiezingen Azerbajdzjan'

In Azerbajdzjan zijn gisteren parlementsverkiezingen houden, waarbij volgens internationale waarnemers is gefraudeerd. De regeringspartij Nieuw Azerbadjzjan van president Heydar Aliyev liet vandaag weten de verkiezingen met grote overmacht te hebben gewonnen.

Volgens Nieuw Azerbajdzjan kreeg ze bij de strijd om de 125 zetels van het parlement 75,15 procent van de stemmen; de belangrijkste oppositiepartij, Musavat, zou op 4,54 procent van de stemmen zijn blijven steken. Dat zou de stand van zaken zijn na het tellen van 23 procent van de stemmen. Als de trend doorzet, krijgt Nieuw Azerbajdzjan een ruime absolute meerderheid in het nieuwe parlement.

De oppositie en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE)hebben gisteren melding gemaakt van fraude, intimidatie en het weren van waarnemers van de oppositie in de stembureau's. Volgens een leider van Musavat zijn de verkiezingen ,,totaal vervalst'. Al in de aanloop tot de verkiezingen had de OVSE de regering gewaarschuwd op te houden met het intimideren van de oppositie.

Onder druk van de OVSE liet het bewind zeven van de verkiezingen uitgesloten oppositiepartijen (waaronder Musavat) alsnog toe. Maar ook op de verkiezingsdag zelf was volgens de OVSE sprake van tal van misstanden. De belangrijkste daarvan was het vullen van stembussen met tevoren ingevulde nep-stembiljetten. De schaal waarop dat is gebeurd en de consequenties voor de einduitslag zijn evenwel niet bekend.

De kritiek van de OVSE is echter een nieuwe aantasting van de toch al verre van volmaakte democratische geloofsbrieven van Azerbajdzjan, dat morgen met de Raad van Europa gaat praten over zijn verzoek om lidmaatschap van de organisatie.

President Aliyev heeft gistreen speculaties gebagatelliseerd als zou hij zijn zoon Ilham – vice-president van de machtige staatsoliemaatschappij SOCAR – klaarstomen voor zijn opvolging. Dat de 77-jarige president, wiens gezondheid te wensen overlaat, zich graag door zijn 38-jarige zoon wil laten opvolgen, is in Azerbajdzjan al lang een publiek geheim. Bij de verkiezingen van gisteren trad Ilham voor het eerst op als lijsttrekker van Nieuw Azerbajdzjan. Als de partij van de macht de absolute meerderheid in het parlement krijgt – en daaraan twijfelt niemand – wordt Ilham Aliyev vrijwel zeker voorzitter van het parlement. Die functie is de ideale opstap naar het presidentschap als de ambtstermijn van vader Heydar Aliyev in 2003 afloopt of als hij eerder om gezondheidsredenen moet aftreden.

Aliyev senior zei gisteren echter dat hij niet gelooft dat zijn zoon werkelijk belangstelling heeft voor het voorzitterschap van het parlement. Maar een van de leiders van de partij zei vorige week dat Ilham de eerste keus van de partij voor die functie is.