Financiers slaags over rendementen

Nu het fiscaal voordeligste jaar uit de Nederlandse filmgeschiedenis ten einde loopt, stijgt de koorts onder filmfinanciers. Concurrerende financiers en fondsenwervers beschuldigen elkaar daarbij van bedrog en van smaad.

De stichting Toezicht Effectenverkeer is onlangs getipt over een vermeende valse voorstelling van zaken door Delta Lloyd. Dit bank- en verzekeringsbedrijf probeert voor het filmbedrijf Pleswin (van Leon de Winter en Eric Pleskow) 200 miljoen gulden uit de particuliere markt te halen. Delta Lloyd op zijn beurt overweegt een kort geding tegen de tipgever, het financieel adviesbureau Coppejans, Van Eekhout & Spencer, dat zelf 30 miljoen gulden aan investeringen in film probeert aan te trekken. Volgens D.J. Weijers van Coppejans stelt Delta Lloyd Bank in zijn brochures ten onrechte dat investering in een Delta Lloyd film-cv `verzekerd' veertig procent winst oplevert voor particulieren in de hoogste belastingschaal. Project-manager B. Arends van Delta Lloyd Bank zegt dat zijn bedrijf in geen enkel schrijven een garantie geeft op het rendement.

De slag om de rendementen heeft alles te maken met de belastingvoordelen voor particulieren die in speelfilms investeren. Sinds vorig jaar geniet een particulier die geld stopt in een zogeheten film-cv (van commanditaire vennootschap), de status van ondernemer voor de belasting. Gecombineerd met andere maatregelen maakt dit investeren in Nederlandse speelfilms uitermate aantrekkelijk voor particulieren. De film-cv's zijn zo opgezet dat ze rendementen kunnen beloven, zelfs als de film in kwestie geen bezoekers trekt en niet verkocht wordt aan het buitenland of aan videodistributeurs.

Het doel was de Nederlandse speelfilmindustrie een impuls te geven. Aanvankelijk zouden de fiscale voordelen voor vijf jaar gaan gelden. Op Prinsjesdag besloot het kabinet echter de cv-regeling al eind 2001 af te sluiten. Volgend jaar geldt een overgangsregeling. De hoogste belastingschaal volgend jaar is 52 procent tegen nu nog 60 procent. Vandaar dat alle aanbieders van film-cv's adverteren met laatste kans-campagnes. Delta Lloyd is in september gekomen met een uniek film-cv te presenteren. Terwijl de meeste cv's hun investeerders een winst van negen tot tien procent kunnen beloven, komt Delta Lloyd met een constructie die investeerders veertig procent winst biedt, vrijwel zonder enig risico. De constructie is om twee redenen bijzonder. In de eerste plaats sluit de investeerder die voor een kleine 10.000 gulden inlegt, daarbij verplicht een lening voor een kleine 8.000 gulden af bij Delta Lloyd. Die lening dient als hefboom voor het rendement. In de tweede plaats haalt Delta Lloyd Bank geld op zonder te zeggen welke films ervoor gemaakt zullen worden. In de prospectus staan niet meer dan `enkele voorbeelden' van films die gemaakt zouden kunnen worden. Delta Lloyd noemt dit een `open cv'.

Met de belastingdienst in Hilversum, die alle film-cv's keurt, is een akkoord gesloten waarmee Delta Lloyd Bank voor Pleswin films maximaal 200 miljoen gulden aan particulier geld mag ophalen. Inmiddels hebben ze ook van de inspecteur zogeheten rulings gekregen voor het maken van 5 films. Daarmee kan Pleswin de films Summertime, The empress, The file, Perfect partners en City of ghosts maken, zegt Pleswin-directeur P. Voortman. Maar het blijft onzeker of het die films worden, of zelfs dat het vijf films worden, zegt hij erbij.

Zo is de Delta Lloyd-cv een lege huls, zoals een van de concurrenten het uitdrukt. Maar intussen zien alle concurrenten die nu nog geld proberen te verzamelen met min of meer verzekerde rendementen van onder de tien procent, hun markt verschrompelen.

    • Bas Blokker