Een Barbie stapt uit een stripverhaal

Op de tribune zat je goed en op de plek waar normaal het voetbalveld van het Gelredomestadion ligt, kon je maar beter een vader of moeder met een sterke rug bij je hebben om iets van het podium of de videoschermen op te vangen. Er waren nogal wat opgeschoten jongens op het concert van Britney Spears afgekomen. Toen die eenmaal bij elkaar op de schouders klommen, viel er voor de kleintjes achteraan weinig meer te zien. Alsof het al niet enerverend genoeg was: wachten tussen de dranghekken, bij de ingang je blikjes limonade inleveren, zonder drinken (of met een dure Gelredome-chipkaart) in het gedrang en de herrie staan en ook nog eens een saai voorprogramma moeten afwachten. Pas om kwart voor negen (op het kaartje stond half acht) huppelde Britney het podium op, en toen werd het feest.

De show van de achttienjarige Britney Spears is de ultieme Barbie-fantasie. Britney danst in een roze topje en met een roze cowboyhoed tegen een getekend decor van een tienermeisjeskamer, alsof ze zó uit een stripverhaal is gestapt. Ondanks haar suggestieve kruippakjes en haar ontluikend décolleté is ze sexy op een nette manier, en zegt ze meer dan eens hoe `dankbaar en gezegend' ze is om haar eerste Europese tournee te mogen maken.

De gelukzalige glimlach verdween geen moment van haar gezicht. Als een echte musicalster daalde ze in een lange witte jurk af van een hoge trap, om daarna weer net zo makkelijk de draad op te pakken van de danspassen met haar professionele aerobicsklasje. Muzikanten waren alleen in beeld, alleen toen tijdens een kleedpauze tijd gerekt moest worden met een ouderwetse gitaarsolo, die vloekte met de strakke computermuziek van Britney's succesnummers.

Muzikaal kent Britney Spears geen grote geheimen. Ze schrijft haar liedjes niet zelf en de melodieën van haar bekendste nummers zijn inwisselbaar. De oudjes in het publiek kwam ze tegemoet met luchtige covers van The beat goes on (Sonny & Cher) en Satisfaction van de Rolling Stones. Grote jongens brulden uitbundig mee en de ouders die na Baby one more time richting uitgang wilden, werden door hun dochters teruggefloten. Britney had haar grootste hit Oops! I did it again nog niet gezongen en die klapper van de show moest natuurlijk even worden afgewacht, al was het alleen maar om Britney in een gevlamd bikinitopje over het podium te zien dartelen. Ze was het stralende middelpunt van een show in de beste Michael Jackson-traditie van verkleedpartijen, vuurwerkkanonnen en bewegende podiumdelen. Door haar geringe muzikale inbreng is Britney Spears nog lang geen nieuwe Madonna, maar een willige marionet van de Amerikaanse amusementsindustrie.

Concert: Britney Spears. Gehoord: 4/11 Gelredome, Arnhem.

    • Jan Vollaard