Drie doden in Grieks busdrama

Een 48-jarige Griek heeft zaterdag voor grote onrust gezorgd door een dubbele moord te plegen en vervolgens een bus met 33 Japanse toeristen te kapen. Gisteren, een halve dag na zijn overgave, pleegde hij zelfmoord.

De tragedie begon zaterdagochtend vroeg in Galata, circa 200 kilometer ten zuidwesten van Athene. Daar schoot automonteur Christos Kendiras, bijgenaamd Paraxenos (De Rare) eerst zijn 77-jarige schoonmoeder en vervolgens de 44-jarige Stamatis Taktikos dood. De laatste zou de minnaar zijn geweest van de vrouw door wie Kendiras twee jaar geleden was verlaten.

Na de dubbele moord ging Kendiras, gewapend in zijn auto, naar Epidaurus, een toeristische trekpleister van de eerste orde omdat zich in het stadje een ruïne van een theater uit de vierde eeuw voor Christus bevindt. Midden op straat stak hij zijn auto in brand, waardoor een naderende bus met 33 Japanse toeristen moest stoppen. Vervolgens drong hij de bus binnen en dwong hij de chauffeur naar Athene te rijden.

Tien uur pendelde de kaper met de bus heen en weer op de snelweg die het midden en het zuiden van Griekenland verbindt. De politie deed langs de route en via de bustelefoon vergeefse pogingen de kaper op andere gedachten te brengen. Een motoragent raakte door kogels die Kendiras afvuurde gewond.

Nadat Kendiras de toezegging had gekregen dat hij zaterdagavond als gast mocht optreden in de populaire tv-talkshow van Makis Triantafilopoulos, beëindigde hij zijn kaping. Met een buiging nam hij afscheid van zijn opgeluchte gijzelaars, die zijn aftocht met applaus begeleidden. Buiten de bus rekende de politie Kendiras in.

Daarmee leek het drama beëindigd, maar De Rare had voor zondag nog een verrassend slot in petto.Tijdens de nemen van vingerafdrukken na zijn verhoor op de zevende verdieping van het politiebureau zag hij, in een moment van politiële onoplettendheid, kans er tussenuit te knijpen en door een venster een wisse dood tegemoet te springen.