Dossiers over collaboratie openbaar

Het archief met dossiers van personen die na de Tweede Wereldoorlog werden verdacht van samenwerking met de Duitse bezetter, is vanaf vandaag onder enkele voorwaarden openbaar.

Het Algemeen Rijksarchief in Den Haag nam vandaag de 452.000 dossiers van in totaal ongeveer 250.000 personen in ontvangst van de Centrale Archief Selectiedienst in Winschoten. Deze dienst maakte de dossiers in opdracht van het ministerie van Justitie toegankelijk.

Om misbruik van de gevoelige gegevens te voorkomen, worden strenge voorwaarden gesteld aan de aanvragen, zegt rijksarchivaris dr. M. van Boven. Een verzoek om inzage moet eerst schriftelijk worden ondergebouwd. Het Rijksarchief beoordeelt vervolgens in hoeverre stukken openbaar worden gemaakt. Zowel particulieren als de media krijgen volgens Van Boven niet zonder meer toegang.

Van de 250.000 personen in het archief zijn 90.000 verdachten uiteindelijk buiten vervolging gesteld. 80.000 mensen kregen wel een straf opgelegd. Het Rijksarchief kon vanochtend nog niet zeggen waarom de resterende 80.000 personen in het archief zijn opgenomen.