China: geen excuses Cambodja

De Chinese regering heeft vandaag gezegd dat China geen verontschuldigingen hoeft aan te bieden aan Cambodja wegens de steun die Peking in het verleden heeft gegeven aan de Rode Khmer. Volgende week zal de Chinese president en partijleider Jiang Zemin een bezoek brengen aan Cambodja en een Cambodjaanse studentengroepering heeft aangekondigd die gelegenheid te willen aangrijpen om in Phnom Penh te demonstreren en van China verontschuldigingen en financiële compensatie te eisen. Maar een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei vanochtend dat dat uitgesloten is. ,,Het gaat hier om een binnenlandse aangelegenheid die de Cambodjanen zelf moeten oplossen', aldus de woordvoerder.

Na een verwoestende burgeroorlog nam de Rode Khmer in 1975 de macht over in Cambodja en veranderde het land onder leiding van Pol Pot in een `boerenheilstaat', waar meer dan anderhalf miljoen mensen om het leven kwamen. In 1979 werd de Rode Khmer door buurland Vietnam verdreven en trokken de communistische guerrillastrijders zich terug in het Thaise grensgebied.

China was de belangrijkste bondgenoot van de Rode Khmer die de organisatie van wapens voorzag. Ook na de verdrijving uit Cambodja bleef China de Rode Khmer steunen. Hetzelfde deden de Verenigde Staten; zij zagen in de Rode Khmer een bondgenoot in de strijd tegen Vietnam.

Overigens hebben de Cambodjaanse studenten nog geen toestemming gekregen volgende week te demonstreren.