Blazende tuinzuigers

Elk jaar, zo rond november, begint de natuur aan een operatie die de meeste mensen met weemoed vervult. Storm en regen, verlaging van de omgevingstemperatuur en grootschalig bladverlies zijn de belangrijkste kenmerken. Het gazon, het bloembed, de gewassen grindtegels en het tuinpad verliezen hun fleurig aanzicht en worden bedekt met het slordig gedeponeerde gebladerte waarop de bomen geen prijs meer stellen.

Tot voor kort werd het afgevallen blad al bukkend of met de bladhark verwijderd, maar de moderne tuintechnologie heeft dit handwerk overbodig gemaakt. In het tuincentrum doen tegenwoordig naast de kantenknipper, de grastrimmer en de heggenschaar, de bladblazer en de bladzuiger een gooi naar de gunst van de achtertuinexploitant.

Dat valt ze niet mee, want zeker bladblazers hebben een ernstig imagoprobleem. Kort gezegd zijn ze vooral erg goed in het lawaaierig verplaatsen van een probleem en dat valt in de doorsnee Vinex-wijk niet in heel goede aarde. Maar een deel van dit probleem is opgelost nu veel bladblazers tegenwoordig ook een bladzuigfunctie hebben.

De Flymo Gardenvac (een Electrolux product) en de Gardena tuinruimer zijn goede voorbeelden van deze nieuwe tuinhulpen. De Gardena is groot en zwart en heeft wel wat weg van een ouderwetse steelstofzuiger, de Flymo is kleiner en oranje, maar de basisfuncties zijn hetzelfde.

Beide hebben een krachtige, maar lichte elektromotor van 1.500 watt aan boord, beide zijn uitgerust met een zuig- en een blaasfunctie en beide hebben een flinke opvangzak waarin de opgezogen bladeren worden verzameld. Bij de Flymo wordt de zak onderaan het apparaat geklikt, de Gardena is uitgerust met een losse zak die met een flexibele slang aan het apparaat wordt verbonden en die met een riem om de schouder moet worden gedragen. Ook hebben beide een voorziening waarmee de bladeren enigszins versnipperd worden. Bij de Gardena gebeurt dat in hetzelfde schoepenrad waarmee de lucht wordt aangezogen, de Flymo heeft daarvoor een roterend zweepje in zijn inwendige.

Proefondervindelijk onderzoek begint met het in elkaar zetten van beide apparaten, wat dankzij de onduidelijke en summiere instructies nog een hele klus is. De volgende stap is de aanschaf van een flinke verlengkabel, want aan dergelijke elektrische tuinapparaten zit maar twintig centimeter snoer. En wie tot de doelgroep behoort heeft blijkbaar al een heggenschaar, een elektrische zeis en een kettingzaag, en dus ook al het lange oranje verlengsnoer met aangevulcaniseerde stekkers dat voor modern tuinleven noodzakelijk is.

Aanzetten wijst uit dat de apparaten als bladblazer hun mannetje staan. Het lawaai is nog steeds overdonderend, maar even blazen en je hebt je terras of je tuinpad bladvrij. Maar het hangt van de benutting van de aangrenzende stukken grond af of dat wegblazen ook een werkelijke oplossing is. Wie zijn blad in de border van de buren wil blazen, moet nogal stevig in zijn schoenen staan. Daarbij komt dat de blazer moet concurreren met zijn niet-gemechaniseerde voorganger – de bezem – en zeker op een terras of een tuinpad is bezemen nog steeds een zeer werkzaam en stil alternatief. Anders wordt het wanneer het blad in een bloembed of op een gazon ligt. Bezemen lukt dan niet en wie niet wil blazen is dan aangewezen op de bladhark – zo'n hark met een driehoekig blad met omgezette punten. Dat gaat trouwens helemaal niet slecht. Conclusie: de blazers werken, maar ze hebben hun stille concurrenten nog lang niet bedwongen.

Dan het zuigen. Dat klinkt een stuk vriendelijker, al is het lawaai er niet minder om. Zowel de Gardena als de Flymo heeft een knop waarmee in het inwendige een klep verzet wordt, zodat de luchtstroom de andere kant op wordt gericht. Beide hebben ook een breed neuswiel, waarmee de monding van het apparaat over het terrein kan worden bewogen. Al snel wordt duidelijk dat een tuinzuiger het een stuk moeilijker heeft dan een stofzuiger: het doorsnee gazon of tuinpad is niet zo vlak als de vaste vloerbedekking, en dat betekent dat de zuigmond lang niet altijd de meest gunstige positie – vlak op het te zuigen oppervlak – kan innemen. Het zuigen van het gazon gaat op zijn best redelijk, het best nog met de Gardena, wiens brede mondstuk iets beter contact met de bodem houdt.

Na enige oefening blijken bladeren, takjes, papiertjes, zaagsel wel degelijk zuigbaar te zijn, ook vanaf een grindpad. Het grind blijft liggen en de ongewenste producten belanden in de opvangzak. Legen van de zak onthult dat de versnipperfunctie goed werkt: de bladeren komen er in stukken gehakt uit en nemen daardoor een veel kleiner volume in. Het composteren zal daardoor sneller kunnen verlopen.

Beide zuigers weten minder goed raad met nat gebladerte. Natte bladeren zijn zwaarder en kleven aan elkaar. De Flymo heeft voor dit probleem een speciale instelling, waarbij tijdens het zuigen ook licht geblazen wordt. De bedoeling is dat natte bladeren eerst omhoog worden geblazen en dan gemakkelijker kunnen worden opgezogen, maar het klinkt intelligenter dan het werkt, want het effect is marginaal.

Zo laat een eerste kennismaking met deze blazende tuinzuigers dus gemengde gevoelens achter. Ze doen het wel, maar ze maken een flinke herrie. En blazen gaat nog steeds beter dan zuigen.

De Flymo Gardenvac 1500 (Electrolux) kost ƒ269, excl. verwijderingsbijdrage.

De Gardena Tuinruimer kost ƒ370, excl. verwijderingsbijdrage.

    • Warna Oosterbaan