Barak en Arafat naar Washington

De Amerikaanse president Clinton zal deze week eerst de Palestijnse leider Arafat en daarna de Israelische premier Barak ontvangen in een poging om hen na vijf weken intifadah te overreden vrede te sluiten.

De basis voor hervatting van het vredesoverleg, dat deze zomer vastliep in Camp David, zal Clinton tijdens zijn afzonderlijke gesprekken met Arafat en Barak proberen te leggen. Het slagen van Clintons nieuwe initiatief hangt in hoge mate af van de verdere implementering van het bestand dat minister Shimon Peres vorige week met Arafat sloot. Israelische militaire kringen maken inderdaad melding van vermindering van de intensiteit van de intifadah. Toch zijn het afgelopen weekeinde bij botsingen tussen Palestijnse demonstranten en Israelische troepen volgens Palestijnse cijfers weer vier Palestijnen gedood en 700 gewond. Verscheidene Israelische nederzettingen kwamen vannacht weer onder Palestijns vuur te liggen dat met zwaar Israelisch geschut werd beantwoord.

Peres zegt dat het nog wel enige tijd zal duren voor de orders die Arafat heeft gegeven om het vuren te staken ,,het veld zullen bereiken'. Aan Arafats gezag om de intifadah te stoppen wordt in Israelische militaire en politieke kringen getwijfeld.

Peres werd zaterdagavond bij de jaarlijkse herdenking van de moord op premier Yitzhak Rabin door 150.000 Israeliërs warmer ontvangen dan Barak. De massa die samenstroomde op het grote plein in het centrum van Tel Aviv waar Rabin vijf jaar geleden werd doodgeschoten, voelde aan dat Peres en niet Barak nu de drager is geworden van de hoop op vrede. Volgens de media had de familie Rabin zich zelfs verzet tegen deelneming van Barak aan deze avond. Rabins dochter, lid van het parlement, stelde als voorwaarde dat Barak, die zich de opvolger van Rabin beschouwt, steun zou uiten voor het akkoord van Oslo van 1993 waartegen hij zich indertijd als chef staf verzette. Barak heeft niet met enhousiasme aan die eis voldaan. ,,Ook in deze dagen wil ik jou, Yitzhak (Rabin), laten weten dat we ondanks de moeilijkheden de hoop niet hebben verloren. Ik doe een beroep op op Arafat een einde te maken aan het geweld en de vrede van de dapperen te sluiten', zei Barak. Maar ook had hij het over Israels onbreekbare wil om nooit voor geweld te buigen. ,,Israel zal zegevieren!'

Toen Peres het woord kreeg en zei dat ,,Oslo niet dood is en ook niet zal sterven', ging er door de menigte een golf van warme instemming en kwamen de handen krachtig op elkaar voor een applaus dat aangroeide tot een soort protest tegen Barak. Deze voelde dat niet goed aan. Zijn armen gingen zegevierend omhoog toen hij omringd door veiligheidsagenten vanachter het kogelvrije glas kwam waar hij tijdens zijn toespraak had gestaan. Na een paar stappen verdween hij achter de blauwe lappen die langs zijn route naar zijn beveiligde auto waren gespannen.

Nooit eerder waren de veiligheidsmaatregelen op en rond het plein zo scherp als zaterdagavond. Tweeduizend politieagenten waren op de been. Op de wegen en straten naar het plein waren smalle openingen in de hekken zodat iedereen door agenten op wapenbezit kon worden gecontroleerd.

    • Salomon Bouman