Weer doden door strijd bij Bethlehem

Tijdens nieuwe gevechten met Israëlische soldaten bij Bethlehem zijn gisteren twee Palestijnen gedood. Het geweld bewijst de broosheid van het jongste akkoord dat een eind moest maken aan vijf weken onrust.

Het Israëlische leger heeft verklaard met tankgranaten te schieten op Palesijnen die een Israëlisch legerkamp in de buurt van Bethlehem op de Westoever beschoten met pantserdoorborende kogels uit een zwaar machinegeweer.

Volgens een legerwoordvoerder gebeurde dat nadat duidelijk was geworden dat de gewone geweren van Israëlische soldaten weinig konden uitrichten tegen de zware wapens die de Palestijnen gebruikten. Een Israëlische militair raakte licht gewond.

De botsing bij Bethlehem was de zwaarste van drie vuurgevechten tussen Palestijnen en Israëlische soldaten op vrijdag. Volgens het leger namen Palestijnse schutters de militairen gedurende de dag acht keer op de korrel.

Alarmfase één werd van kracht nadat een autobom in Jeruzalem twee burgers doodde, en een 21-jarige Palestijn werd doodgeschoten, volgens Palestijnse ziekenhuisautoriteiten, terwijl hij stenen gooide naar militairen.

Het Israëlische leger zei dat de man in de rug was geschoten, daarmee suggererend dat hij door het eigen Palestijnse geweervuur was getroffen. ,,Als hij is gedood, dan kwam dat niet omdat wij geschoten hebbe'', aldus een legerwoordvoerder.

Een tweede, achttienjarige, Palestijn overleed aan schotwonden die hij opliep tijdens een treffen met Israëlische soldaten bij het dorp Hizma op de Westoever. In totaal zijn de afgelopen vijf weken ten minste 170 mensen, merendeels Palestijnen, om het leven gekomen.

In Washington verklaarde de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat dat de Palestijnse president Yasser Arafat op korte termijn naar de Amerikaanse hoofdstad zou komen voor besprekingen met president Clinton. Volgens Erekat had hij ,,openhartige en langdurige besprekingen'' gehouden met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright.

Volgens de Israëlische tv is ook de Israëlische premier Ehud Barak voornemens volgende week met Clinton te spreken. Barak zal naar Amerika vliegen om een conferentie van joodse leiders toe te spreken. Israël erkende gisteren dat de Palesteinse autoriteit pogingen in het werk stelt om de afspraken van het vredesakkoord dat Arafat donderdag sloot met oud-premier Shimon Peres na te komen.