Wall Street reageert op bekeuring van George Bush

Het bericht dat de Republikeinse presidentskandidaat George W. Bush in 1976 beboet is wegens het rijden onder invloed van alcohol, miste gisteren zijn uitwerking niet op de beursvloer in New York. Fondsen die als pro-Bush bekend staan, werden in de verkoop gedaan. Sigarettenfabrikant Philip Morris moest het meest inleveren en ging 3,28 procent achteruit. Ook Microsoft (min 2,93 procent), zakenbank JP Morgan (min 2,08 procent) en het farmacieconcern Merck and Co. (1,4 procent) hadden te maken met tegenvallers.

Daarnaast deden de vrijdag gepubliceerde cijfers over de tegenvallende banengroei in de VS de Dow Jones ook weinig goed. De index van dertig industriële fondsen zakte met 0,57 procent naar 10.817,96 punten. Chipreus Intel moest een deel van de winst van donderdag weer inleveren (1,58 procent). Lijstaanvoerder was International Paper (4,41 procent erbij), gevolgd door telecomonderneming AT&T (4,06 procent) en American Express (3,47 procent). Maar over het geheel overtroffen de verliezers de winnaars.

De Nasdaq verging het beter. De technologiebeurs steeg voor de derde keer in vier dagen, deze keer met 0,66 procent naar 3451,55 punten. Qualcomm zette hier de toon. De fabrikant van telecomapparatuur steeg na goede kwartaalcijfers met 12,24 procent. In zijn kielzog trok het branchegenoot Motorola (3,82 procent) omhoog. Oracle (2,54 procent) herstelde zich van een daling een dag eerder.