Vredesoverleg Afghanistan

De Talibaan-regering en de gewapende oppositie in Afghanistan gaan onder leiding van de Verenigde Naties indirecte vredesbesprekingen voeren. beide partijen hebben dit schriftelijk aan de vn laten weten, zo werd gisteren in New York bekendgemaakt. Een woordvoerder van de internationale organisatie verklaarde dat de dialoog ertoe moet leiden dat het gewapende conflict in Afghanistan op zo kort mogelijke termijn via politieke middelen wordt beëindigd. De indirecte gesprekken zouden eind november kunnen beginnen met het vaststellen van een agenda. In het verleden zijn al verscheidene pogingen tot onderhandelingen mislukt. Deze keer echter hebben de partijen zich schriftelijk vastgelegd, aldus de VN-woordvoerder. De streng-islamitische Talibaan heeft sinds enkele jaren het grootste deel van Afghanistan in handen. In het noorden heeft de krijgsheer Masoud nog enkele gebieden in handen.