Valley of the Dolls

Soms moet je sterk zijn en je vingers in bedwang houden. Blijf van die knopjes af en geniet van de paar goede en zelfs surrealistische momenten die Valley of the Dolls te bieden heeft. Maar het boek is beter. Helaas.

Valley of the Dolls is de succesroman van Jacqueline Susann (1918-1974). Als de bouquetreeks een eredivisie heeft die tot de literatuur behoort, dan staat dit boek aan de top. Het werd in 1966 een schokkende bestseller en een jaar later al verfilmd.

Drie vrouwen, soms vriendinnen, op weg naar rijkdom en roem. Anne Welles (Barbara Parkins), jong, onschuldig, verloofd en van goede familie – ze hoeft het leven alleen nog maar uit te pakken – ontvlucht de voorspelbaarheid en gaat naar New York. Ze krijgt werk bij een impresario die haar voor de leeuwen gooit in de wrede wereld van de vrouwelijke sterren van Broadway en Hollywood.

Daar, aan het begin van het leven, is volgens Susann het geluk te vinden. Later, als je de top hebt bereikt, blijkt daar een vallei te zijn. Je wacht op al het prachtigs dat zal komen en dat zo weinigen hebben gezien, maar niets: geen opwinding en je bent te ver om het applaus te horen. Je kunt niet hoger, er valt niets meer te klimmen. En dan komen de pilletjes, de dolls. Eentje om te slapen, eentje voor wat pit, eentje om af te vallen en eentje als het tegen zit. En een heleboel als het leven echt te zwaar wordt.

Op Broadway ontmoet Anne het zangeresje Neely O'Hara (Patty Duke) en de actrice Jennifer North, een rol van Sharon Tate, drie jaar voor haar gewelddadige dood. Het boek volgt de vrouwen van 1945 tot 1965. De film concentreert de handeling begin jaren zestig zodat alle vrouwen op Jacky Kennedy lijken.

Robson (hij maakte Peyton Place en Earthquake) is op zijn best als er gezongen wordt. Een revuescène met grote, gekleurde Calder mobile is bijna surrealistisch. In de dialogen zijn echte juweeltjes te ontwaren en verder is er meer dan genoeg klatergoud om deze heerlijke kitschsoap grijnzend tot het einde uit te zitten.

Valley of the Dolls (Mark Robson, 1967, VS), zaterdag, Fox, 20.35-23.00u.

    • Dirk Limburg