U2

In de aanloop naar het tiende studioalbum van de Ierse topgroep U2 liet zanger Bono zich ontvallen dat het hoog tijd werd om weer eens een gewone rockplaat te maken. Op de voorgaande cd's Achtung Baby, Zooropa en Pop was de balans doorgeslagen naar experimenten met dansritmes en songstructuren, terwijl het bandgevoel van vier gelijktijdig samenspelende rockmuzikanten naar de achtergrond was verdwenen. De cd All That You Can't Leave Behind keert terug naar de succesformule van The Joshua Tree (1987). De optimistische popsong Beautiful day leverde U2 onlangs voor het eerst in zijn 20-jarig bestaan een Nederlandse nummer-1-hit op. Ook de rest van het album wordt gekenmerkt door de uitwaaierende gitaarklanken en galmende melancholie waarmee U2 groot is geworden. All That You Can't Leave Behind is het soort plaat dat de jonge U2 op een blauwe achternamiddag uit de mouw zou hebben geschud, compleet met de passie die Bono kan genereren door afwisselend zijn kreun- en zijn schreeuwstem op te zetten. Typische U2-songs als Elevation en Peace on earth hebben de verheven sfeer die Bono juist een beetje van zich af leek te hebben geschud. Daarmee is All That You Can't Leave Behind vooral een warm bed van vertrouwde klanken voor de reeds bekeerde fans, en gaat U2 de Rolling Stones achterna als een band die in een vastomlijnd stramien op het rock & roll-pensioen afstevent.

U2: All That You Can't Leave Behind (Island 212 5482852)

    • Jan Vollaard